Mit o trudnoći: Utiče li sunce da bebi bude više vruće?
Foto: Tuzlanski.ba

Do trudnica u dobroj namjeri dolaze brojni savjeti koji često nisu stručni i nemaju temelja, poput onog da je more opasno jer je hladno ili da je bebi ljeti uvijek vruće. 

Nastanak novog života je magičan, no kad tome dodamo brojne “narodne ili bapske“ priče o tome što trudnice smiju i ne smiju, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, dobivamo nekoliko doista nevjerojatnih mitova vezanih uz ljetnu trudnoću. Jedan o najčešćih mitova je da je trudnicama, bez obzira na ljetnu toplinu, uvijek vruće, prenosi 24 sata.

Regulacija iznutra

Tačno je da je temperatura tijela trudnica malo viša od uobičajene zbog povećanog rada organizma zbog bebe koja se razvija, no netačno je da se trudnice stalno “preznojavaju“. Kad je u pitanju vrućina, jedan od široko rasprostranjenih mitova je i da se trudnice ne smiju sunčati na plaži jer je tad beba u trbuhu izložena dodatnoj toplini.

,,Bebe su apsolutno zaštićene regulacijom tjelesne temperature majke'', pojašnjava ginekologinja Ulla Marton.

Drugim riječima, trudnički trbuh se smije (umjereno) sunčati jer unutarnju temperaturu reguliraju mehanizmi na koje ne djeluje izloženost suncu. Ipak, važno je adekvatno zaštititi se od sunčevih zraka od 12 do 17 sati, i to kremom visokog zaštitnog faktora, jer nam je u trudnoći koža osjetljivija.

Sljedeći mit vezan baš uz proširene vene kaže kako bi trudnice trebale prekriti noge peškirom. U stvarnosti to nikako nije dobro napraviti jer se stvara “jastuk“ toplog zraka koji će situaciju s venama učiniti još gorom. Također, još jedan od, u narodu ukorijenjenih mitova, kaže da se trudnice ne bi smjele kupati u moru zbog hladnoće te da je bolje kupanje u bazenima gdje je voda ipak toplija nego morska. Poznato je da more ima blagotvoran učinak na tijelo i kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog ponekad neadekvatnih higijenskih uvjeta u bazenima, a promijenjenih uvjeta pH vagine zbog metaboličkih promjena, rodnica trudnice je izrazito osjetljiva na upalne promjene izazvane gljivičnom infekcijom, ali i brojnim drugim bakterijskim uzročnicima. (Tuzlanski.ba)