Iako promjena prehrane neće pomoći kod svih oblika artritisa, kod reumatoidnog artritisa i gihta može znatno ublažiti simptome.

U ljudskom tijelu postoji oko 350 zglobova, a upala i bol u samo nekoliko njih može znatno otežati svakodnevne aktivnosti. Čest uzrok bolova u zglobovima je artritis, upalno stanje koje može pogoditi manje (prsti) i veće zglobove (koljena, kukovi, ramena).
Prema reumatolozima, rana prepoznatljivost simptoma – poput stalne boli, ukočenosti, otoka, smanjenog pokreta, pa čak i umora i slabosti – ključna je za pravovremeno liječenje.
Iako promjena prehrane neće pomoći kod svih oblika artritisa, kod reumatoidnog artritisa i gihta može znatno ublažiti simptome. Stručnjaci ističu nekoliko vrsta hrane i pića koje bi trebalo smanjiti:
Ultraprerađena hrana i piće (gazirani sokovi, slatkiši, pekarski proizvodi): bogati su šećerima, nezdravim mastima i aditivima koji izazivaju upalu.
Suho i prerađeno meso (slanina, kobasice, hrenovke, šunka): sadrže nitrate povezane s pojačanom upalom i bolovima u zglobovima.
Pržena hrana (pomfrit, pržena piletina): zbog visokog udjela transmasnoća dodatno pogoršava upalne procese.
Gluten: može uzrokovati tegobe kod osoba s celijakijom ili osjetljivošću na gluten, dok kod ostalih neće imati značajan uticaj.
Alkohol: doprinosi upalnim procesima u tijelu, narušava ravnotežu crijevnih bakterija i može izazvati dehidraciju, što dodatno pogoršava stanje zglobova.
Šta jesti umjesto toga?
Za ublažavanje bolova u zglobovima preporučuje se protuupalna prehrana:
- Lisnato zeleno povrće,
- Orašasti plodovi,
- Masna riba (losos, tuna, sardina) bogata omega-3 masnim kiselinama,
- Voće, posebno bobičasto i agrumi.
Posebno se preporučuje mediteranska prehrana koja prirodno uključuje cjelovite žitarice, povrće, ribu i minimalnu količinu prerađenog mesa.
Ovakav način ishrane ne pomaže samo kod artritisa, već i u prevenciji bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i pojedinih vrsta raka.