Ako ste na granici dijabetesa, nutricionisti otkrivaju koju hranu treba da konzumirate
Foto: Tuzlanski.ba

Poznato je kako hrana koju unosimo u svoj organizam ima velik uticaj na naše cjelokupno zdravlje.

Između ostaloga, namirnice koje jedemo doslovno mogu poboljšati, ali jednako tako i ugroziti naše zdravlje, zbog čega je bitno voditi računa o tome šta konzumiramo i koliko često. Kako donosi Eat This, postoje određene namirnice za koje nutricionisti tvrde da bismo ih trebali konzumirati što češće, a pogotovo ako se nalazimo na granici dijabetesa.

Dijabetes je ozbiljno stanje koje uzrokuje previsoku nivo šećera u krvi i mijenja nam život iz temelja. Kako bismo spriječili posljedice ovog stanja, nutricionisti tvrde da u svakodnevnu prehranu trebamo uvrstiti sljedeće namirnice. To su:

kvinoja

mahunarke

orašasti plodovi

batat

zobena kaša

zeleno lisnato povrće

tuna

bijeli luk

mrkva

crveni luk

Također postoje i namirnice koje bi ljudi s povećanim rizikom od dijabetesa trebali što više izbjegavati, a to su so, mliječni proizvodi koji sadrže visok udio masti, bijeli hljeb, tjestenina, pržena hrana, suhomesnati proizvodi, zaslađeni sokovi, energetska pića, konzervisano povrće, peciva, slatkiši i alkohol, prenosi Index.hr