Postoji nekoliko jednostavnih načina da prepoznate da li je paradajz prirodno uzgojen ili "nahranjen" hemijom.

Ako na paradajzu primijetite ove znakove bolje ga nemojte jesti
Foto: Ilustracija

Na pijacama, u marketima, pa čak i u nekim plastenicima često možemo vidjeti paradajz koji izgleda kao iz reklame – savršeno crven, okrugao, sjajan i gotovo identičan jedan drugome. Iako takav izgled djeluje primamljivo, istina je da plodovi koji izgledaju previše savršeno često kriju neželjene "sastojke" – pesticide, vještačka đubriva i druge hemikalije koje se koriste da bi se postigla ljepota, veličina i dugotrajnost.

Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina da prepoznate da li je paradajz prirodno uzgojen ili "nahranjen" hemijom.

Obratite pažnju na unutrašnjost paradajza

Najpouzdaniji način da posumnjate u ispravnost paradajza jeste da ga prerežete. Ako u sredini primijetite žućkasti ili bijeli tvrd dio, ili žilaste žute linije koje se šire kroz plod, to može ukazivati na prisustvo hemikalija, posebno ako je takvih znakova više. Iako se ovi tragovi ne mogu uvijek povezati isključivo s pesticidima, vrlo su česti kod paradajza koji je uzgajan na neprirodan način, u cilju bržeg rasta i boljeg izgleda.

Prirodni paradajz nije savršen – i to je dobro

Domaći, organski uzgojen paradajz obično ima nepravilnu formu, može imati sitne pukotine, smeđe tačkice, brazde ili čak varijacije u boji. Takve nesavršenosti su znak da paradajz nije bio tretiran agresivnim sredstvima. Njegova aroma je intenzivnija, unutrašnjost sočnija, a okus – prepoznatljiv i bogat.

Miris i težina – prirodni pokazatelji kvaliteta

Još jedan znak zdravog paradajza je njegov miris. Prirodno zreo paradajz ima prepoznatljiv, svjež miris – posebno kod peteljke. Također, kada ga uzmete u ruku, prirodni paradajz je često teži nego što izgleda, zbog većeg sadržaja vode i mesa, dok je hemijski uzgojen često šupalj i lagan.

Ne dozvolite da vas savršen izgled povuče u krivom pravcu. Savršeni paradajz na prvi pogled može biti privlačan, ali zdravlje treba biti prioritet. Birajte plodove koji liče na one koje ste jeli u djetinjstvu – nesavršene spolja, ali savršene iznutra.