Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdrave chia sjemenke često konzumiramo na pogrešan način

Preuzmite sliku

Konzumiranje suhih chia sjemenki s vodom apsolutno je krivi način konzumacije, a to upozoravaju stručnjaci s portala PopSugar Fitness objašnjavajući kako ih neki ljudi tako konzumiraju    

Ove sićušne sjemenke vrlo su bogate bjelančevinama, vlaknima, kalcijem, antioksidansima i omega-3 kiselinama.

No postoji pravi i krivi način njihove konzumacije. Konzumiranje suhih chia sjemenki s vodom apsolutno je krivi način konzumacije, a to upozoravaju stručnjaci s portala PopSugar Fitness objašnjavajući kako ih neki ljudi tako konzumiraju.

Pravilan način njihove konzumacije podrazumijeva da sjemenke namočite prije konzumacije u vodu kako bi se one “napuhale”. Jedan od razloga zašto su one dobar izbor ako želite izgubiti koji kilogram jest taj da se one u vodi šire pa vam tako pomažu da se duže osjećate sitima.

Drugim riječima, da bi vam podarile sve svoje zdravstvene prednosti, chia sjemenke trebale bi prethodno biti natopljene vodom, jogurtom i slično ili mljevene.

U nastavku vam donosimo i nekoliko ideja za obroke i međuobroke s ovim sjemenkama:

1. Chia puding

Chia sjemenke i kokosovo mlijeko odlična su ideja za doručak, a pomiješajte ih večer prije, stavite u frižider te započnite dan sa zdravim doručkom.

2. Muffini s chia sjemenkama i borovnicama

Muffini od borovnica mogu dobiti odličnu nadogradnju s chia sjemenkama za dodatnu hranjivu energiju. Zapecite ih u tijestu tako da ih gotovo nećete osjetiti.

  • 3. Smoothie s chia sjemenkama

    Nadogradite svoj jutarnji smoothie s ovom zdravom namirnicom, od čega god da ga radite i, vjerujte nam, nećete požaliti.

    4. Prelijte chia sjemenke jogurtom

    Odličan recept za fini međuobrok: narežite sezonsko voće po želji, ubacite ih u jogurt, a zatim posipajte preko kašičicu chia sjemenki te napravite ukusnu i zdravu kombinaciju idealnu za međuobrok. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,