Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog rijetke bolesti mišići joj se potpuno paralizuju kad god vidi nekog privlačnog

Preuzmite sliku

Napade mi često izazovu ljutnja ili smijeh, a imam sestre s kojima se stalno ili smijem ili svađam, kaže Brown i dodaje kako je ‘one ponekad i namjerno nasmijavaju, ali samo kad znaju da neće zbog napada pasti i nastradati 

Samohrana majka dvoje djece 32-godišnja Kirsty Brown pati od rijetkog poremećaja zvanog katapleksija koji se definiše kao ‘nenadana mlohavost mišića ili nagli gubitak mišićnoga tonusa pri punoj svijesti’. To je stanje najčešće povezano s poremećajem spavanja, narkolepsijom, a pokrenuti ga mogu razne situacije ili emocije poput bijesa, radosti i straha – no ovoj se mami mišići ‘ukoče’ i kad vidi nekog ko joj je privlačan, prenosi Večernji list.

Zbog toga Brown vani uvijek i hoda pognute glave, kako ne bi doslovno stradala zbog nečijeg – dobrog izgleda.

– Jednom sam u trgovini vidjela tipa koji mi je dobro izgledao i noge su mi taj tren ‘zakazale’, morala sam se pridržavati za prijateljicu koja je bila sa mnom – ispričala je, pa se maksimalno trudi izbjegavati situacije u kojima bi joj se to ponovilo.

Ona inače u prosjeku dnevno ima oko pet napada katapleksije, ali u lošim ih danima doživi i do 50, pa tad ni ne izlazi iz kuće. – S obzirom da je katapleksija povezana s poremećajima spavanja, ni ne spavam puno, a kad i spavam, to nikad nije dubok san – kaže Brown, pa serije od više napada u danu kod nje nastupe i kad je jako umorna. Zbog svog se stanja trenutno želi i preseliti jer su stepenice u kući u kojoj sad živi jako strme i boji se da bi joj noge mogle ‘zakazati’ dok stoji na vrhu stubišta.

 • Svaka snažna emocija može izazvati napad. Često su to ljutnja i smijeh, a imam sestre s kojima se stalno ili smijem ili svađam, kaže Brown i dodaje kako je ‘one ponekad baš zato namjerno nasmijavaju, ali samo u situacijama u kojima neće zbog napada stradati”. U zadnje joj se vrijeme, kaže Brown, niko nije toliko svidio da bi joj izazvao paralizu mišića: a premda je to dobro, pomalo joj je, kaže, ipak žao što već dugo nije osjetila takvu privlačnost.

  Budući da je i bijes među emocijama koje joj najčešće uzrokuju napade, mrzi se, kaže, i svađati: zapravo ono što ona u svađi najviše mrzi je što je paraliza mišića često spriječi da raspravu dovede do kraja, jer joj napad katapleksije obično prekine završnu, najvažniju misao u raspravi.

  Brown je inače rođena s genom za narkolepsiju i katapleksiju, ali su se poremećaji kod nje aktivirali ranije nego je uobičajeno, kad ju je s devet godina neko u igri pogodio s kamenom u glavu. – Svaki je dan izazovan jer sam sama odgajala svoju djecu, a posao nije lako naći kad možeš zbog svake sitnice ‘zablokirati’ – rekla je za Metro.

  Šta je katapleksija?

  Prema Narcolepsy UK katapleksija je iznenadna mišićna slabost izazvana snažnim emocijama, a stepeni slabljenja mišića se kreću od slabosti u koljenima, do potpunog padanja na pod. Isto tako, poremećaj ponekad izaziva i nejasan govor i/ili oštećeni vid (npr. dvostruki vid, manjak fokusa), a sluh i svijest su neometani. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje