Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog mjesečnice u Japanu i Kini mogu na bolovanje, a u Indiji djevojčice ne moraju u školu

Preuzmite sliku

Za Zapad neobično, ali četiri zemlje na istoku već godinama imaju bolovanje posebno namijenjeno za one dane u mjesecu.

U tome prednjače Japan i Južna Koreja u kojima žene mogu otići na takvo bolovanje već 70 godina, ali to se rijetko kad koristi.

– To je jako privatna stvar, pogotovo u Japanu gdje je menstruacija i dalje tabu – govori Sachimi Mochizuki, Japanka koja radi već 20 godina. 

Ovaj model bolovanja u Japanu je uveden 1947., a u Južnoj Koreji 1953., zbog  zabrinutosti za zdravlje radnica. Prvenstveno je uveden zbog radnica u tvornicama i straha da će teški rad za vrijeme jakih bolova i manjak higijene u tvornicama uzrokovati posljedice pogubne za zdravlje žena.

 • Kasnije je to uvedeno u zakon za sve žene jer su studije pokazale da stresan posao samo pogoršava bolove i fizičko stanje radnica. Drugi razlog je taj što se sve bolje i brže dijagnosticiraju teškoće poput policističnih jajnika zbog čega su menstruacije izrazito bolne, a nije rijetka ni nesvjestica. Ispočetka je takvo bolovanje bilo često korišteno, ali s vremenom je rata korištenja bolovanja zbog menstruacije pala na 0,9%.

  Japanske vlasti taj pad objašnjavaju time što je to bolovanje neplaćeno i činjenicom da se žene boje da će ispasti slabe i nepotrebne u firmi u kojoj rade. Iako je u Japanu kažnjivo diskriminirati na temelju roda i spola, žene i dalje trpe velike pritiske.

  –  Japan i Južna Koreja već imaju najveću razliku između plaća muškaraca i žena te najmanji broj žena na višim pozicijama. Žene se često susreću s pritiskom da daju otkaz ako zatrudne, a na bolovanje se u Japanu ne gleda blagonaklono – rekla je Yumiko Murakami, šefica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

 • U Kinu i dijelove Indije ovo bolovanje je uvedeno nešto kasnije, ali ni tamo se ne koristi često zbog kulturoloških razloga. U nekim dijelovima Indije žene ne smiju ni kuhati hranu ni dirati ukućane ukoliko imaju menstruaciju, a 20% djevojčica ne ide u školu. U dijelovima Kine se menstruacija smatra slabosti i spada pod tabu teme.

  Kad žene kupuju uloške ili tampone, uobičajeno je da ih prodavači stavljaju u smeđe papirnate vrećice kako se ne bi vidjelo da su to higijenski proizvodi za žene – objašnjava Murakami i dodaje:

  – Ako ikome kažete da odlazite s posla zbog menstruacije, smatrat će vas slabijima od muškaraca.

  S druge strane, bolovanje zbog menstruacije ne postoji u većini zapadnih zemalja, iako su čak tri ispitivanja pokazala potrebu za time. Međutim to ostaje i dalje škakljiva tema jer s jedne strane se to smatra potrebnim kao i porodiljni, dok s druge strane predstavlja opasnost da se žene u radnom okružju označe kao manje sposobne nego muškarci.  (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,