Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog lockdowna djeca su izgubila disciplinu, a dio njih postao je ovisan o telefonima

Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja Velike Britanije smatra da je lockdown uticao na red i disciplinu djecu, a zbog prevelikog korištenja telefona, smatra da bi ih trebalo zabraniti u školama.

Iako većina djece koronavirus preboli bez simptoma i većih problema, pandemija ostavlja iznimno negativne posljedice na djecu i način njihova života. Umjesto u parkovima, vrtićima i školama gdje bi se trebali zabavljati, igrati, učiti i družiti sa svojim vršnjacima, dio prošle i ove godine milioni djece proveli su u kućama. Online nastava, pokazalo je iskustvo, ima svojih prednosti, no sigurno ne može nadomjestiti sve benefite pohađanja nastave uživo.

A što su više djeca kući, to više vremena provode uz ekrane – mobitela, tableta, računare i uz TV. Iako živimo u vremenima u kojima je korištenje ekrana neizbježno, mnogi su tokom pandemije izgubili kontrolu nad korištenjem mobilnih uređaja. Pri tome su i brojni roditelji stavljeni u nezgodnu situaciju jer i oni rade od kuće i, koliko god to željeli, svoju pažnju ne mogu posvetiti djeci kao ranije. Kao posljedicu danas imamo brojne mališane i one malo starije koji postaju ovisni o ekranima, društvenim mrežama, mobilnim igrama, YouTubeu itd.

Da je riječ o velikom problemu te da je zaključavanje uticalo na “red i disciplinu” djece smatra i ministar obrazovanja u vladi Velike Britanije Gavin Williamson, a u razgovoru za britanske medije ponudio je i rješenje – zabranu mobilnih telefona iz škola. Iako kaže kako bi škole ipak trebale imati vlastitu politiku oko korištenja telefona, vjeruje kako je najbolje rješenje da se tokom boravka u školi mobiteli ne koriste.

Kao razloge naveo je dobro poznate činjenice – loše djeluju na mentalno zdravlje djece te su izvor kibernetičkog zlostavljanja. Korištenje mobilnih telefona djeci odvlači pažnju od zdrave vježbe i klasične igre, komentirao je Williamson, a njegovu bi poruku trebali poslušati i svi roditelji i dobro razmisliti o vremenu koje njihova djeca provode s mobilnim uređajima. Sada je vrijeme da se ostave ekrani, pogotovo mobilni telefoni, poručio je ministar.

U mnogim je britanskim školama već je sada ograničeno korištenje mobilnih uređaja koji se ne smiju koristiti ne samo tokom nastave, već i tijeko odmora i pauze za ručak. Prema nekim istraživanjima provedenim u Velikoj Britaniji, oko polovice roditelja podržava zabranu mobitela u školama, a kao jedan od razloga često se navodi činjenica da su djeca tokom pandemije više vremena provodila s telefonima u odnosu na vremena prije pandemije. To je na početku bio način za povezivanje s prijateljima, a sada se manje-više pretvorilo u ovisnost, komentarisala je za BBC poznata blogerka Shile Ismaila koja piše o roditeljstvu i odgoju. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,