Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca trebaju pomagati po kući

kids-shot-1
Preuzmite sliku

Ako ne spadate među najdosljednije roditelje, neka vas ne peče savjest. Nova studija pokazuje da čak četvrtina djece u dobi od pet do 16 godina ne pomaže u kući.

\"kids-shot-1\"Studija navodi da djeca koja imaju zaduženja po kući ne rade puno više od onih koja su potpuno oslobođena tih dužnosti. Tako se obavljanje kućanskih poslova za svako peto dijete odnosi na pospremanje vlastite sobe.

U odnosu na roditelje, koji spremajući provode četiri sata sedmično, djeca na kućanske obaveze potroše pola od toga u cijelom mjesecu.

Prema studiji, koju je radila kompanija za proizvodnju sredstava za čišćenje Vileda, troje od petero djece nagrađeno je slatkišima ili džeparcem ako odradi svoje obaveze.

\’Roditelji često djeci danas govore da im je lako u životu i to nije daleko od istine\’, rekla je za Daily Mail Lindsey Taylor iz Vilede, a prenose domači portali.

U usporedbi s obavezama koje su djeca imala prije četrdeset godina, današnji klinci imaju puno manje ili nikakva zaduženja.

\’Na kraju roditelji za djecom pospremaju i razbacane igračke, a zaboravljaju da su takva zaduženja dobar način učenja o odgovornosti\’, objasnila je Lindsey Taylor.

Ova statistika i istraživanje ne odnosi se na mnoge siromašne zemlje, gdje djeca umjesto da idu u školu i igraju se sa raznim igračaka, moraju da rade po 12 sati svaki dan kako bi se prehranila. U dosta slučajeva se dešava da roditelji svoju maloljetnu djecu i prodaju kao radnu snagu. 

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: