Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto žene žude za kiselom hranom tokom trudnoće?

Preuzmite sliku

Trudnoća je puna promjena, ne samo na vašem fizičkom tijelu već i na vašim mentalnim kapacitetima.

Jedan od simptoma trudnoće o kojima se najviše govori je pojava žudnje. I bez obzira na to da li je vaša žudnja uobičajena, poput kiselih krastavaca ili putera od kikirikija, ili pomalo čudna, poput tunjevine i sladoleda pomiješanih zajedno, važno je znati da je sveukupno većina trudnoća potpuno normalna, prema istraživanju objavljenom u Frontiers in Psychology, piše The List

Iako mogu biti normalne, razlog za trudnoćom je zapravo nepoznat. Mnogi ljudi misle da možda postoji korelacija između žudnje i povećane potrebe za nutrijentima i vitaminima i promjena u hormonima, ali prema Healthlineu, nema dovoljno naučnih podataka koji bi podržali te tvrdnje. Neke od najčešćih želja za hranom tokom trudnoće su voće, slatkiši, kiseli krastavci i mliječni proizvodi – posebno jogurt, sir i mlijeko, prema On Health. Ali ako žudite za kiselom hranom, poput kiselih bombona, citrusnog voća ili čak čudnih stvari poput kiselog kupusa, možda postoji razlog za to, prenosi Tuzlanski.ba.

Žudnja za kiselom hranom može biti povezana sa jutarnjom mučninom

Ako iznenada dobijete intenzivnu želju da svake večeri posegnete za tim kiselim bombonima, ne brinite. Prema studiji objavljenoj u Frontiers in Psychology, žudnja za kiselom hranom je sasvim normalna pojava u trudnoći. Sve dok se jedu u umjerenim količinama, uživanje u nekoliko slatkiša Sour Patch Kids svaki dan neće uzrokovati nikakve probleme. Međutim, ako se pitate zašto imate ovu žudnju, možda biste trebali pogledati svoje fizičke simptome. Ako ste iskusili jutarnju mučninu tokom trudnoće, možda ste dobili savjet da popijete limun ili jedete narandžu kako biste spriječili mučninu. Kisela hrana često može pomoći u ublažavanju tog nelagodnog osjećaja. Čak i ako je vaša jutarnja mučnina prošla, vaše tijelo može i dalje žudjeti za kiselom hranom kako bi spriječilo njeno vraćanje, napominje Pregnancy Food Checker.

Ovo funkcioniše jer kisela hrana povećava proizvodnju pljuvačke, što pomaže kod mučnine, prema Natural Baby Life. Ali postoji li želja za kiselom hranom više od samo ublažavanja mučnine? Može li žudnja za kiselom hranom predvidjeti spol vaše bebe?

Postoji mnogo mitova o trudnoći. Prema Scripps Health-u, ideja da ne možete vježbati ili farbati kosu dok ste trudni je u velikoj mjeri netačna. I ne vjerujte nikome ko vam daje čarobnu kremu da se riješite strija. Ali šta je sa mitovima oko pola bebe? Prema WebMD-u, neki od najčešćih mitova o seksu su da jutarnja mučnina ukazuje na djevojčicu, a trudnoću nisko u materici ukazuje na dječaka. Još jedan mit sugerira da žudnja za kiselom hranom može nagovijestiti spol vaše nove bebe.

Prema Pregnancy Food Checker-u, mit je da žudnja za kiselom hranom može značiti da ćete dobiti djevojčicu. Ako imate ozbiljnu želju za kiselim bombonima, Closer preporučuje da se umjesto toga odlučite za sorbet od limuna ili napravite salatu od agruma. Ovo vam može pomoći da izliječite žudnju uz izbjegavanje pretjeranog uživanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,