Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto žene rado gledaju kriminalističke serije kada žele da se opuste?

Preuzmite sliku

“True crime” je jako popularan žanr dokumentaraca i serija, žene ga obožavaju i masovno gledaju. Zašto je to tako?

Istraživanje Aiden Ariel ulazi u psihološke i kulturološke razloge koji objašnjavaju zašto žene vole da gledaju krimi dokumentarce uznemirujućeg sadržaja. Ako se malo upustite u tematiku, primijetićete da na Youtubeu o zločinima iz prošlosti, ali i onim aktuelnim uglavnom govore žene. Da li je tačno da se opuštamo uz sadržaj koji nikako nije relaksirajući? I ako je tako – zašto?

„Sjećam se kada sam prvi put shvatila koliko su privlačni dokumentarci o slučajevima ubistava. Bila sam prva godina fakulteta i tražila sam način da se opustim i oslobodim od stresa. Umjesto žurki ili spavanja, počela sam da istražujem serijske ubice“, napisala je Aiden. Ubrzo je sa popularnih slučajeva poput Teda Bundyja (možda najpoznatiji serijski ubica čija su meta bile žene), i informacija sa Wikipedije, materiju počela da istražuje mnogo dublje.

„Zašto je istraživanje o kriminalcima, od kojih su neki brutalno ubili žene imalo takav uticaj na mene“, zapitala se Aiden. Ubrzo je shvatila da nije sama u svojoj fascinirantosti serijskim ubicama. Odgovor na pitanje zašto, nije tako jednostavan, što ste vjerovatno zaključili na osnovu tematike, ali leži u ljudskoj psihologiji.

Samoodbrana i empatija

Samo 2019. interesovanje žena za ovaj žanr je povećano za 16 posto. Najlogičnije objašnjenje je da možemo nešto da naučimo iz slučajeva gdje su žrtve upravo žene, prenosi Zadovoljna.rs.

Muškarci su skloniji da počine zločin, a žene su u velikom broju slučajeva žrtve (što, naravno, ne znači da ne postoje obrnute situacije i tendencije).

Samoodbrana i oprez nikada nisu na odmet, a iskustva drugih žena nam mogu pomoći da se zaštitimo.

Još jedan razlog je da, naučno, žene imaju viši nivo empatije, samim tim, zainteresovanije smo i za razloge – zašto neko počini zločin.

Način da izbacimo bijes?

Nasilne video igre i sportovi su uglavnom omiljena razbibriga muškaraca. Gledanje dokumentaraca o nasilnim zločinima može poslužiti kao izduvni ventil od normalnih ljudskih osjećanja kao što je bijes.

Šta smo zaključili?

Naravno da ovaj žanr nije rezervisan samo za žene. Ali šta je opšti zaključak – zašto žene toliko vole krimi dokumentarce?

Potreba za pravdom, osjećaj da smo sigurne (da mi nismo žrtva konkretnog zločina), empatija, neka su od objašnjenja.

U svojoj knjizi “I  will be gone before dark”, Michelle McNamara sažima razlog u korijenu, koji će mnoge žene koje su preživjele zločine potvrditi.

“Moram da vidim njegovo lice, gubi moć kada mu vidim lice”, piše ona, aludirajući da žrtva zločina može da dobije koliko-toliku kontrolu nad svojim životom nakon što svog agresora pogleda u lice.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje