Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto žene ogovaraju?

Preuzmite sliku

Mislili smo da je ogovaranje bezazlen “sport” kojem pribjegavamo kako bismo “ubili” vrijeme. Ali sa Univerziteta u Floridi stiže upozoravajući zaključak, barem kad je u pitanju žensko ogovaranje, pripadnice nježnijeg pola to čine da bi uklonile potencijalnu konkurenciju.

Istraživanje je pokazalo da odrasle žene koriste iste tehnike kao i tinejdžerke u želji da unište nečiju reputaciju. Više studija potvrdilo je istu stvar, žene su sklonije da šire negativne informacije o drugim ženama koje smatraju prijetnjom.

Direktnu prijetnju predstavljaju žene koje pokušavaju da “ukradu” partnera, indirektnu nevine, ali fizički atraktivne ili provokativno obučene dame.

Naučnici ovo objašnjavaju evolutivnim razlozima. Žena je nekad morala da privuče i zadrži kvalitetnog muškarca jer je od njega zavisila budućnost porodice. Sada, sa obrazovanjem, emancipacijom i nezavisnošću žena, to više nije toliko važno, ali i dalje je mnogo lakše ako pored sebe ima kvalitetnog partnera, pa se stari “običaj” zadržao.

Stručnjaci upozoravaju da ogovaranje nije naivno, pogotovo u doba društvenih mreža kad je lako narušiti nečiju reputaciju jer se vijesti brzo šire, pa i oni koje uopšte ne poznajemo stvaraju neko mišljenje o nama. Posljedice mogu biti ozbiljne jer ljudi prijatelje, saradnike i romantične partnere često biraju prema reputaciji, a žene sa narušenim ugledom izgledaju manje moralno, pouzdano i poželjno. (Novosti.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,