Utorak, 4. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto žene maskaru (većinom) stavljaju otvorenih usta?

Jeste li i vi jedna od onih koja dok stavlja maskaru ima veoma smiješan izraz lica? Malo nagnete glavu, približite se ogledalu, i otvorite usta. Sigurno ste se bar jednom zapitale zašto se to dešava, zbog toga s vama dijelimo razlog.

Zašto imamo potrebu da otvorimo usta kad se nešto približava našem oku? Konačnog odgovora nema, ali nauka ima prilično zanimljivo i razumno objašnjenje, prenosi Mondo.rs

Nekoliko činjenica o anatomiji naše glave

Mišići koji su odgovorni za otvaranje i zatvaranje usta zovu se lateralni pterigoidni mišići, i njima upravlja centralni “put” kojim nadražaji idu kroz naše tijelo, od stomaka do mozga, poznat kao trigeminalni živac. Mišić koji podiže i spušta gornje kapke se zove levator superioris, i njega kontroliše oklulomotorni živac. Trigeminalni i okulomotorni živci se nalaze u blizini moždanog stabla.

  • Dvije teorije

    Najlogičnije objašnjenje, zasnovano na anatomiji je da se ti živci spajaju u jednom dijelu. Kad pokrenete okulomotorni živac, signal aktivira i trigeminalni živac i usta se automatski otvaraju.

    Druga teorija, koja je ipak manje vjerovatna, smatra da kad otvorimo usta zategnemo i kožu lica pa nam je lakše da se našminkamo. S druge strane, postoji teorija koja to negira. Radi se o medicinskom stanju koje se naziva Markus Ganov sindrom treptanja vilicom. Koji kaže da osoba svaki put trepne kad otvori usta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje