Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto želite ovaj posao? Evo šta odgovoriti na ovo trik pitanje

Preuzmite sliku

Kada ste na razgovoru za posao, želite da vas pitaju zašto želite baš taj posao. To pitanje daje vam najveću mogućnost da ga iskoristite u svoju korist. Poslodavac tim pitanjem želi shvatiti šta je vaša motivacija za specifični posao i koliko ga želite, piše Forbes.

Tim pitanjem poslodavac vam zapravo govori: ‘Evo ti prilika da me uvjeriš da si ti prava osoba koju trebam za taj posao’. U odgovoru bi trebali navesti posebne stvari iz svoje karijere, iskustva, talente, hobije, obrazovanje i slično što vas čini idealnim za određeni posao. Uvijek dodajte i da će vam novo mjesto biti intelektualni izazov i prilika da nastavite s izgradnjom svoje karijere u pravom smjeru. Ponudite i konkretne razloge zašto vam se sviđa firma za koju želite raditi, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Pokušajte se kloniti uobičajenih odgovora koje svi daju jer vam je ovo prilika da budete što jeste i govorite iz srca. Ipak, ne zaboravite da se želite prikazati kao neko pun entuzijazma, dinamičan i jako motivisan. Također, bitno je da obratite pažnju i na to kako govorite. Monoton ton će brzo dosaditi svima i zapravo niko neće ni čuti što govorite već će samo čekati da prestanete. Međutim, ako ste strastveni i uzbuđeni, sva pažnja će biti na vama i tome što govorite.

  Savjeti kako odgovoriti na pitanje:

  Pohvalite sagovornika i firmu tako što ćete reći nešto povoljno o njihovoj reputaciji, proizvodima i uslugama.

  Jasno artikulirajte zašto je ovaj posao savršen za vas.

  Usporedite svoje vještine, iskustvo, obrazovanje i ličnost s opisom posla. Zatim, izrazite koliko su vaše vještine relevantne za posao te kako će vam omogućiti uspjeh u organizaciji.

  Objasnite zašto je taj posao idealan za vas i zašto ste vi idealni za taj posao.

  Objasnite ukratko zašto vjerujete da će vam ovaj posao pomoći da rastete i napredujete u karijeri.

  Navedite nekoliko primjera kako ćete pomoći firmi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,