Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto zaljubljenost ne može vječno trajati i kako održati vašu vezu kad ona nestane?

Preuzmite sliku

Naučnici su nepopustljivi: naši osjećaji i logika ljubavnog razvoja usko su povezani s biokemijskim procesima u našim tijelima, piše Bright Side.

Čak i kad bismo željeli da ovaj nevjerovatan strastveni osjećaj traje vječno, naše tijelo ne bi se moglo nositi s tim, prenosi Tuzlanski.ba.

Bright Side je otkrio zašto osjećaj zaljubljenosti uvijek nestane i kako možemo spasiti našu vezu kad hormonalni koktel prestane djelovati.

4. Euforiju doživljavamo kad se zaljubimo

Naučnici misle da euforija koju izaziva strast ima puno zajedničkog s osjećajem kojeg ovisnici doživljavaju nakon uzimanja još jedne doze odabranog lijeka. Ovo su zaključci neuronaučnika Andreasa Bartelsa i Semira Zekia sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

 • Ovaj se učinak pojavljuje jer mozak i nadbubrežne žlijezde proizvode hormon noradrenalin. Isti taj hormon nastaje nakon unosa kokaina ili heroina. Zaljubljena osoba osjeća potrebu da sve više i više upoznaje svog partnera jer to želi doživljavati što jače.

  3. Kad se zaljubimo, u našem se tijelu nalazi hormonalni koktel

  Kad se zaljubimo, u našem se mozgu dogodi nekoliko hemijskih procesa zbog kojih zanemarimo nedostatke svog partnera. Također osjećamo da je naš život sjajan samo s voljenom osobom i emocionalno ovisimo o njima. Hormoni ovdje igraju doista važnu ulogu.

  Oksitocin je odgovoran za emocionalnu vezanost i doprinosi dubokoj emocionalnoj povezanosti između partnera. Ako hipotalamus proizvodi dovoljno oksitocina, smanjuje se nivo stresa, a želja postaje još intenzivnija.

  Vasopresin je odgovoran za vjernost, želju da se brinu jedni o drugima i poput oksitocina, emocionalnu vezanost.

  Dopamin je hormon užitka. Njegova proizvodnja doprinosi ugodnim osjećajima. Ovaj hormon čini da se osjećamo “kao na sedmom nebu” i stvara se u velikim količinama kada jedemo ili vodimo ljubav.

 • Serotonin je odgovoran za našu sposobnost da iskusimo zadovoljstvo, razveseljava nas i poboljšava kvalitetu našeg seksualnog života.

  Kortizol se naziva hormonom stresa i, prema mišljenju nekoliko istraživača, razine su mu doista visoke na početku svake veze.

  Naša ovisnost o ljubavnoj hemiji jača je zbog hormona. Hormone proizvode znojne žlijezde našeg tijela (i muške i ženske) i utiču na receptore čula mirisa.

  Ovaj hormonski koktel uzrokuje nekoliko fizioloških reakcija poput prekomjernog znojenja, ubrzanog rada srca, širenja zjenica, poremećaja spavanja i gubitka apetita.

  2. Zašto osjećaj zaljubljenosti ne može trajati vječno?

  Biološka su pravila stroga: naša zaljubljenost je samo prolazni hemijski proces koji traje najviše 3 godine.

  Tokom evolucije, ljudskim bićima je to bilo potrebno da bi preživjele. Našim bi precima bilo teško brinuti se o djeci, naći hranu i zaštititi se da su bili sami. Osjećaj zaljubljenosti pomogao je parovima da ostanu zajedno radi opstanka svog djeteta. I kako je dijete odrastalo, taj je osjećaj nestajao.

 • Za manje od 3 godine živčani završeci postaju gotovo neosjetljivi na proizvodnju tih hormona. Također, sami hormoni proizvode se u znatno nižoj koncentraciji. Funkcija mozga postaje stabilna, počinje redovito raditi, a hormoni prestaju stimulirati emocionalnu vezanost para.

  1. Jesu li sve naše veze osuđene na propast?

  Razdoblje zaljubljenosti stresno je za naša tijela. Tihi ritam zapravo je za nas učinkovitiji. Prava ljubav vjerovatno započinje kada hormonalni koktel prestane djelovati.

  Naučnici su otkrili da je osjećaj vezanosti zbog kojeg dugo živimo s partnerom povezan s oksitocinom i vazopresinom. Nivo oksitocina raste kad se ljudi zagrle, vode ljubav, poljube ili samo razgovaraju.

  Dakle, evo zaključka: dodiri i nježnost najbolji su način održavanja dugoročnih veza. I ne zaboravite zadržati sposobnost slušanja, izražavanja zahvalnosti, postizanja kompromisa, prevladavanja sukoba i zajedničkog kretanja naprijed.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,