Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto usisavanje nije dovoljno za čistu kuću

Preuzmite sliku

U Americi, kompanije koje postavljaju itisone u kućama daju garanciju ali samo pod uslovom da ih profesionalno čistite na svakih 12 ili 24 mjeseca, inače – garancija više ne važi.

Zašto je to tako? Usisavanje nije dovoljno, tvrde u tim kompanijama, a upravo zato što ne poštuju takva pravila, milioni Amerikanaca pate od alergija.

Loš kvalitet vazduha koji je u kući, tvrde stručnjaci, i do deset puta lošiji od onog napolju uzrokuje nekoliko problema: prvi je – nedovoljno provjetravanje, drugi – rijetko pranje zavjesa i draperija, a treći – neadekvatno čišćenje tepiha.

1. Usisavanje je obavezan i najlakši način čišćenja tepiha i itisona. Eksperti preporučuju da to radimo jednom nedjeljno kako bi se prašina izvukla iz vlakana tepiha. Ukoliko imate kućne ljubimce, svakako povećajte broj s jednog na dva do tri čišćenja nedjeljno, a u vrijeme kad maci ili kuci opada dlaka više nego obično, pojačajte čišćenje na ritam jednom dnevno!

2. Dodatno održavanje tepiha zavisi od materijala od kojih su napravljeni i treba pratiti uputstva proizvođača. Zlatno pravilo je da obavite dubinsko čišćenje barem jednom u šest mjeseci – mislimo na staro dobro trešenje tepiha. Idealno je da pritom nosite masku na ustima i nosu, a još je bolje ako možete da ostavite tepihe napolju nekoliko sati ili čitav dan da se provjetre.

3. Za itisone, stručnjaci preporučuju obavezno čišćenje parom. “Najbolje je za to angažovati profesionalnu kompaniju a ne da pokušavate da obavite posao sami, amaterskim aparatima”, tvrdi Karolin Forte, direktorka Istraživačkog centra “Good Housekeeping”.

Ako redovno čistite svoje tepihe, sva je prilika da ćete ih moći koristiti vrlo dugo a životni vijek od 15 do 20 godina se smatra uobičajenim. Dakle, investicija vrijedna truda. (Lepa i srećna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,