Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su ženama više privlačni namršteni muškarci od onih nasmijanih?

Preuzmite sliku

Upoznate čovjeka tamnog i zamišljenog pogleda i odmah osjetite da je u njemu nešto posebno i tajanstveno. Čak i nauka potvrđuje da nasmijani momci manje privlače žene. Ali vrijeme je da otkrijemo zašto se to događa, piše Bright Side

Žene i muškarci različito percipiraju atraktivnost

Imamo neke rodne razlike u tome kako muškarci i žene rangiraju fizičku privlačnost. Istraživači su provjerili neverbalne izraze i zaključili da nasmiješeni muškarac može biti manje šarmantan od onog koji pokazuje ponos ili čak sram, prenosi Tuzlanski.ba.

Odgovor žene na osmijeh može se razlikovati od odgovora muškarca. U studiji je bilo 1.000 odraslih koji su rangirali fotografije prema fizičkoj atraktivnosti, a muškarci su više voljeli žene koje su pokazivale osmijehe.

Sa ženama je situacija izgledala drugačije. Bilo je presudno da učesnice nisu pitali misle li da bi ovaj čovjek bio dobar dečko ili muž. Istraživačima su trebale njihove reakcije bez analize ko bi mogao imati najbolje osobine za vezu.

Kad su žene prestale razmišljati o lijepim osobinama ličnosti, prvi im je instinkt bio odabrati momka koji je izgledao moćno i namršteno.

 • Žene više vole loše momke zbog evolucijskih i kulturnih sila

  Moć atraktivnosti oblikovala se tokom stoljeća. Evolucija i kulturni aspekti utiču na to. Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da osiguraju partnera.

  Prema istraživačima, izraz ponosa je tipično muška fizička karakteristika. A mišićavost je jedna od najatraktivnijih muških fizičkih karakteristika za žene.

  Takođe, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu uticati na atraktivnost. Nasmiješenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmijanu ženu doživljavaju kao pokornu i ranjivu.

  Zanimljivo je da je sram izgledao privlačno i za oba spola. Ova se emocija može povezati s umirujućim ponašanjem, koje izaziva povjerenje u druge. I svi vole vjerovati svojim partnerima.

 • Muškarci sa tamnim crtama ličnosti mogu se bolje predstaviti

  Muškarci sa tamnim crtama ličnosti na licu mogu imati bolji učinak. Kvalitete poput narcizma mogu se povezati s fizičkim i psihološkim zdravstvenim koristima kod muškaraca.

  Kao što su istraživači primijetili, muškarci s makijavelizmom (iskorištavanje i manipulacija drugima i fokus na vlastitim interesima) također su bili privlačniji za žene. Ali ipak, ovaj kvalitet je manje povezan s reproduktivnim uspjehom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje