Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su WC šolje u toaletima skoro uvijek bijele boje?

Preuzmite sliku

Možda bi se činilo dobrom idejom napraviti toalete tamne boje kako bi prikrili sve mrlje koje se pojave dok koristimo kupatilo. Ipak, većina WC -ova je čisto bijela, što izgleda da bi moglo udvostručiti posao. Zaključili smo da je ovo logičnije nego što zvuči, piše Bright Side.

Otkrili smo ključne faktore zašto većina ljudi ima bijele toalete kod kuće i spremni smo to znanje podijeliti s vama, prenosi Tuzlanski.ba.

Većina toaleta je napravljena od porcelana

Dobar je materijal jer je tvrd. Nakon pečenja, površina postaje staklasta, vodootporna i otporna na mrlje. Na ovaj način se toaleti lakše čiste, uprkos činjenici da su bijeli.

Porcelan postaje bijel kada se peče na visokim temperaturama. Toalete možete napraviti u različitim bojama ako stavite pigment prije nego što se glazura osuši u pećnici. Ali kao što možete zamisliti, izrada jednostavnih bijelih toaleta lakša je i jeftinija jer se radi u manje koraka.

 • Bijela boja asocira na čistoću 

  Prema teoriji boja, nijanse utiču na naše emocije na različite načine. Iako mogu postojati kulturne ili rodne razlike u načinu na koji opažamo nijanse, bijela je obično povezana sa sigurnošću i čistoćom. Zato su kupatila i bolnička odjeljenja obično obojena bijelom bojom. Ostavlja dojam sterilnog prostora.

  U isto vrijeme tamne boje, poput crne i smeđe, često su povezane s nečim negativnim. Svijetle boje iako izazivaju pozitivna osjećanja, ne pružaju nam osjećaj svježine.

 • Bijela je najpopularnija boja za toalete

  Pozitivna percepcija bijele boje čini je idealnom za kupaonicu. Prema ovoj studiji, lijepi i ukrašeni toaleti pojavili su se početkom 20. stoljeća.

  Bijeli toaleti su neutralni i dovoljno lagani da se uklope u kupaonicu bilo koje veličine, a njihov klasični izgled pristaje svakom dizajnu. Naprotiv, crna bi uništila atmosferu prostora i loša je za male toalete.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,