Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su slatkiši između obroka loš izbor

Preuzmite sliku

Mnogo roditelja dijeli uvjerenje da je dobro dijete hraniti jakom, što u većini slučajeva znači slatkom hranom. Tako djeca brzo nauče tražiti hranu prijatnog ukusa, a odbijati one manje privlačne.

Hrana koja sadrži ugljikohidrate, odnosno hrana koja stvara energiju, boljeg je okusa od hrane koja je potrebna za izgradnju i zaštitu organizma. I tako mnoga djeca odrastaju gladna proteina, minerala i vitamina zato što su zasićena slatkišima.

Djeci treba objasniti da desert, izuzimajući voće, nije bitan element u ishrani. Slatkiši upotpunjuju ishranu zato što su bogatiji kalorijama, ali s obzirom na to da je gojaznost sve izraženija kod djece, najbolje je dijete naučiti da ih smatra povremenom nasladom, a ne sastavnim dijelom obroka.

Kada su u pitanju dojenčad, roditelji se savjesno pridržavaju ishrane koju preporučuju doktori. Ali, kada beba poraste i dobije zube, odnosno kada je sposobna jesti gotovo sva jela, izlažu ga poplavi bombona, sladoleda, voćnih sokova, kolača.

Nemojte ponoviti ovu grešku na svom djetetu. Zamolite svoje prijatelje, nane i dede da mu ne daju ništa između obroka. Nesumnjivo je da oni imaju dobre namjere, ali vi odlučujete o načinima ishrane svog djeteta.

Ako dijete zaista ogladni između obroka, ponudite mu zdravu proteinsku hranu kao što je mlijeko, sir ili komad hladnog mesa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,