Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su porodična druženja važna za razvoj djeteta?

Preuzmite sliku

Snaga i veza u porodici ključni su za razvoj djetetovog identiteta i osjećaja pripadnosti.

Porodična okupljanja su prilika da pomognete svom djetetu da se osjeća dijelom porodične kulture. Čak, razvijate njihovo razumijevanje porodičnih tradicija i na kraju ćete omogućiti djetetu da osjeti pripadnost vašoj porodici. Osim toga, uči mnoge lekcije o pripadnosti, odnosima i identitetu promatranjem načina na koji rođaci komuniciraju.

Neovisno o tome sastajte li se redovno  s ostalim članovima porodice ili tek nekoliko puta godišnje, to je od velike važnosti za razvoj djeteta. Evo i zašto.

Uče od starijih o njihovoj historiji i iskustvima

Tokom porodičnog druženja djeca imaju jedinstvenu priliku učiti od starijih u porodici. Nene i djedovi, često i nesvjesno, pričama govore o svojim iskustvima odrastanja, kulturi i porodici. Kao rezultat slušanja tih priča. Djeca će imati priliku razviti osjećaj povezanosti sa svojom kulturom i voljenima. Štaviše, vaše se dijete razvija kroz razumijevanje starijih i njihovih priča.

Osjećaju se dijelom porodične kulture

Svaka porodica ima jedinstvenu porodičnu kulturu. Ona je oblikovana društvenim i etničkim porijeklom. Kada se porodica okupi, to je njihova prilika da slave tu svoju kulturu i stvaraju zajedničke tradicije. Neki to rade odlaskom na zajedničko ljetovanje, drugi proslavom rođendana kod nene i djeda, treći tokom velikih božićnih proslava. Kada se stvaraju te tradicije i svojevrsni rituali, dijete će svjedočiti porodičnom osjećaju zajedničke pripadnosti i razumijevanja.

Slave uspjehe rođaka

Porodična okupljanja su izvrsna prilika da proslavite važne događaje u životima dragih osoba, kao što su diplome, rođenje djeteta, rođendani, zaruke i slično. Dijete će upijati način na koji se slave tuđa postignuća i osjetiti se ponosnim. Usto, razvijat će jači osjećaj povezanosti dok dijele i slave događaje iz svojih života.

Jačaju svoj osjećaj identiteta

Kroz porodično okupljanje, porodično  okruženje uvelike oblikuje osjećaj identiteta. Djeca će bolje upoznati živote svojih nena i djedova, roditelja i drugih članova porodice. Kao rezultat toga, djeca će dublje razumjeti ko su, odakle dolaze i svoju vitalnu ulogu kao dijela proširene oporodice, a kroz zabavnu aktivnost crtanja porodičnog stabla mogu naučiti još više.

Osim toga, povezat će se i s drugim članovima porodice, naučiti kako im vjerovati, a sve će to dugoročno biti od velikog značaja jednom kada dođu u adolescentske godine.

Uče kako komunicirati

Kako je na porodičnim druženjima obično prisutan znatno veći broj ljudi nego u primarnoj porodici, djeca imaju više prilika učiti kako komunicirati. Dakako, nijedna porodica nije savršena pa će tako dijete vidjeti i one obrasce ponašanja koje možda ne smatrate poželjnima, no ako mu objasnite zašto to nije ispravan način, ono može imati višestruke koristi od toga i naučiti što je dobro, a što loše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje