Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su ljetnje ljubavi tako burne i kratkotrajne?

Preuzmite sliku

Mnogi su iskusili su ljetnju ljubav, koja ostaje u lijepom sjećanju, jer sve djeluje tako magično, intenzivno i posebno.

Međutim, ovo iskustvo najčešće ima rok trajanja, a možda je draž upravo u tome. Veliki procenat ispitanika na ovu temu otkriva da bi bio spreman da uplovi u ovakvu avanturu, ili da je to već isprobao. Nekako se sve poklopi sunce, visoke temperature, zabava i puno slobodnog vremena. Pored toga, lakoća življenja i miris soli u vazduhu, učine da djelujete privlačnije i otvorenije za nova poznanstva nego obično.

Više faktora utječe na to da vam ljetnje veze izgledaju primamljivo, i one nisu puka slučajnost. Psihologinja Paula Rueda izdvaja slobodu kao ključnu stvar, ali postoje i dodatna pojašnjenja. Na filmu sve djeluje idilično, a ljubavi koje su se rodile na ljeto uglavnom imaju sretan kraj. Ali, šta se dešava u realnom životu?

  • Rasterećenost od svakodnevnih poslova i briga, uz otvoren um za nove susrete, bez prosuđivanja i pretvaranja, utječu na to da ste spremni da pružite priliku uzbudljivoj avanturi. Pored toga, prisutno je prepuštanje trenutku, odnosno življenje ovdje i sada, uz čuveni moto carpe diem. Tada ne razmišljate o izgledima za budućnost, već je cilj da se na najbolji mogući način iskoristi data prilika. Treba izdvojiti i dovoljno vremena za odmor, duge dane i izazovnije oblačenje. Sve u svemu, riječ je o nevjerovatnom i neponovljivom osjećaju.

    Nažalost, povratkom svakodnevnim obavezama i rutini, ta zaljubljenost izblijedi. Nerijetko, putevi se raziđu zauvijek, što nije lako prihvatiti. Međutim, upravo to što je prolazna, ovakvu vezu čini jedinstvenom. Rueda smatra da je ključ u izmještanju i uživanju u nekoliko dana koliko imate na raspolaganju. Uvijek je ljepo kada zaljubljenost iznenadno pokuca na vrata i to posebno ljeti, i iako je možda kratkog daha, ima posebno mjesto u vašem srcu. Savjet je da se ne ograničavate, jer i ovakve priče mogu potrajati, i ponekad im treba pružiti šansu. Naravno, ukoliko su u skladu sa vašim uvjerenjima i stilom života. (Citymagazine)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,