Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se preporučuje oprati zube prije doručka, a ne poslije?

Preuzmite sliku

Kada pojedete ili popijete nešto kiselo, poput soka od narandže, limunska kiselina u tim namirnicama može privremeno omekšati zubnu caklinu, a pranje zuba odmah nakon jela može oslabiti caklinu.

Pranje zuba jedan je od najvažnijih koraka u vašoj rutini oralne higijene. Ali ako to učinite u krivo vrijeme moglo bi, u nekim slučajevima, sabotirati sav vaš trud u održavanju zuba zdravima i jakima. Iako mnogi vole osvježiti dah nakon doručka, bolje je oprati zube odmah ujutro kada se dignete, jer mnoge namirnice koje pojedete za doručak mogu omekšati vašu caklinu, što može dovesti do nenamjernog oštećenja tokom pranja, prenosi 24sata.hr.

Evo šta bi se moglo dogoditi ako operete zube odmah nakon doručka.

1. Može oštetiti vašu caklinu

Pranje zuba nakon jela pomaže u borbi protiv bakterija i štiti vašu caklinu od oštećenja, ali u nekim slučajevima može i oštetiti vašu caklinu. Kada pojedete ili popijete nešto kiselo, poput soka od narandže, soka od grejpa ili vode s limunom, limunska kiselina u tim namirnicama može privremeno omekšati zubnu caklinu, a pranje zuba odmah nakon jela može oslabiti caklinu.

Ako volite popiti čašu soka od narandže za doručak, bolje je da ne perete zube oko 30 minuta nakon toga kako ne biste oštetili caklinu. A ako ujutro nemate puno vremena, radije operite zube prije doručka.

2. Može uticati na boju 

Caklina štiti zube, a iako je to najtvrđe tkivo u ljudskom tijelu, pranje zubiju odmah nakon jela može ih u nekim slučajevima oštetiti. Kada caklina nije tako jaka kao što bi trebala biti, to može uticati na zube na mnogo načina, a tako i na boju pa mogu brže požutjeti.

3. Zubi će vam postati osjetljiviji

Ako ste ikada osjetili iznenadnu oštru bol kada ste pojeli nešto toplo ili hladno, to bi mogao biti znak da su vam zubi pretjerano osjetljivi. Osjetljivost zuba može nastati iz raznih razloga, a jedan od njih je slaba zubna caklina. Budući da pranje zuba neposredno nakon jela određene hrane može povećati osjetljivost zuba, bolje je spriječiti ovu neugodnu nuspojavu i oprati zube prije jela.

4. Četkanje prije jela povećava proizvodnju sline

Pranje zuba odmah kad se probudite pomaže vam da se ujutro osjećate svježije, a također ubrzava proizvodnju sline. Budući da vaša pljuvačka sadrži antimikrobne tvari, pomaže u lakšoj razgradnji hrane i prirodno ubija štetne bakterije koje su odgovorne za karijes, piše Brightside (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,