Srijeda, 16. kolovoz 2017.
Preuzmite sliku

Zašto se na jogurtu ponekad pojavljuje tanki sloj vode?

Jeste li ikada otvorili pakovanje jogurta, pripremili se za nekoliko minuta kremastog užitka no umjesto toga vas je dočekao takni sloj vode na vrhu?

Budite bez brige, jer ovo se često događa i nije opasno za vaše zdravlje (osim u slučaju kada je jogurtu istekao rok trajanja). Ova vodenasta tekućina zapravo uopće nije voda već sirutka, prirodan protein koji možemo pronaći u svim mliječnim proizvodima.

Sirutka je bogata mliječnim proteinima, a može sadržavati i neke nutrijente iz mlijeka kao što su kalcij i vitamin D. Neki ljudi redovito konzumiraju sirutku dok ju ostali izbjegavaju jer ne žele konzumirati proteine životinjskog porijekla.

Zašto se sirutka uopšte pojavljuje?

Kod mnogih mliječnih proizvoda sirutka se s vremenom može odvojiti što je posljedica uvjeta skladištenja. Općenito, izrada jogurta odvija se u dva koraka. Mlijeko se najprije zagrije i djelomično kuha, a zatim toplo mlijeko prolazi proces fermentacije. Tijekom zagrijavanja proteini sirutke postaju denaturirani te se mogu spojiti s ostalim proteinima i tako zgusnuti jogurt.

Izrada jogurta je kompliciran proces, a održavanje smjese homogenom tokom vremena i transporta može biti doista velik izazov. Ponekad se sirutka odvaja od jogurta i sakuplja na vrhu, a to se najčešće događa kod vrsta jogurta kao što je grčki jogurt.

Kako izbjeći pojavu sirutke?

Neki proizvođači dodaju emulgatore i zgušnjivače kako bi pokušali riješiti ovaj problem, što zapravo ne utiče na sigurnost jogurta već samo na percepciju kupaca. Sirutke se možete riješiti i tako da dobro promiješate jogurt prije konzumacije, ili jednostavno maknete sirutku i nastavite jesti preostali jogurt. (finirecepti.net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje