Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se muškarci i žene ne razumiju?

Preuzmite sliku

Vječita borba spolova uzima danak u ljubavi, prijateljstvu, na poslu. Djevojkama je važno obilježavanje datuma, momcima to nije nikakav dokaz ljubavi.

Muško srce je za trećinu veće od ženskog i ima veći broj otkucaja. Dame ranije dobijaju bore, jer im je koža tanja i lakše gube kolagen. Momci brže sagorijevaju kalorije, zbog toga što imaju više mišićne mase. Ali je zato ženski imunitet jači od muškog, pa se efikasnije bore sa infekcijama i virusima.

Muškarci imaju veći nos od žena, jer im je potrebno više kiseonika kako bi im raslo i održavalo se mišićno tkivo. Pripadnice nježnijeg spola mogu daleko lakše da urade špagu, jer su im ligamenti labaviji, što ih čini elastičnijim. One bolje razlikuju boje, muškarci su češće daltonisti, pišu “Večernje novosti”.

I to, kada je riječ o biologiji, nije sve na listi muško-ženskih razlika. Međutim, pripadnici oba spola će se vjerovatno složiti da fizičke različitosti nisu nikakva prepreka u vezi.

Dublji i nježniji glas, “pivski” stomačić i jaki bokovi, sitnije i krupnije kosti… ništa od toga ne mijenja ljubavni odnos.

Ali, u njega se zato opasno “miješaju” razlike u pogledima, navikama, potrebama, načinu komunikacije, reakcijama na spoljni svijet. Koliko puta ste čuli da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere?

Upravo je na tome insistirao autor istoimene knjige Džon Grej, osmislivši praktični vodič za bolje razumijevanje suprotnog spola, kako bi se savladale prepreke na koje većina “natrči” u vezi. Jer, kako tvrdi, Marsovci (muškarci) i Venerijanke (žene) se razlikuju po unutrašnjem sklopu, pa tako za iste stvari koriste različite riječi i logično je da se zbog toga ne razumiju.

“Bez prihvatanja činjenice da žene i muškarci po prirodi stvari moraju da budu različiti – oni će uvijek biti u svađi. Ako ovu, tako važnu istinu zaboravimo, mi obično postajemo ljuti i razočarani u suprotan spol. Očekujemo da druga strana reaguje poput nas. Htjeli bismo da oni žele ono što mi želimo i osjećaju kako mi osjećamo. Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner, ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo”, kaže Grej, dodajući da ovakav stav vodi iz razočaranja u razočaranje.

Psihoterapeut Tijana Mitrović se slaže sa ovom tvrdnjom, dajući jedan “plastičan” primjer.
“Ženama je svaki datum ‘crveno slovo’. Pamte rođendane, velike i male godišnjice, dan kada su se prvi put sreli, strasno pogledali, ozbiljno posvađali… A, muškarci jedva zapamte i najvažnije dane i godine, što ne znači da im je manje stalo. Međutim, baš to otvara prostor za svađe, jer ženama prije ili kasnije zasmeta što uvijek moraju da podsjećaju dečka ili muža da im je sutra godišnjica. Ali muškarcima to jednostavno nije važno i ne vide razlog da se partnerke zbog toga ljute”, kaže Mitrovićeva.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,