Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se muškarci brže pomire nakon sukoba i šta im ta osobina donosi?

Preuzmite sliku

Istorijska dominacija muškaraca na radnim mjestima mogla bi se dijelom objasniti njihovom sposobnošću da se nakon sukoba pomire sa svojim neprijateljima, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su proučavali ponašanje sportaša nakon završetka okršaja i zaključili da muškarci provedu više vremena razgovarajući, dodirujući ili grleći svoje protivnike od žena. Ti pokušaji da se izglade odnosi osiguravaju da muškarci kasnije mogu uspješnije surađivati, prenosi u subotu BBC. Znanstvenike godinama zbunjuju sposobnosti muških čimpanza, koji se stalno prepiru i tuku, da zaborave sukobe i surađuju u borbama za teritorij s drugim skupinama.

Studije su pokazale da se muške i ženske čimpanze ponašaju drugačije nakon međusobnih okršaja jer su mužjaci puno skloniji pomirbenom ponašanju. Psiholozi su se pitali vrijedi li to i za ljude, pa su odlučili ispitati intenzivne sportske događaje kako bi vidjeli postoje li i tamo takvi obrasci ponašanja. Skupina naučnika pratila je muška i ženska natjecanja u tenisu, stolnom tenisu, badmintonu u 44 države.

Usredotočili su se na ono što se događa pri završetku sportske borbe u smislu fizičkih kontakata, poput rukovanja i zagrljaja između protivnika. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je u društvu općenito fizički kontakt među ženama češći ili jednak onom među muškarcima, no u četiri promatrana sporta muškarci su proveli znatno više vremena dodirujući se, što su autori istraživanja nazvali “povezanost poslije sukoba”.

“Primijetili smo da se mnogo puta žene samo dodirnu prstima”, rekla je glavna istraživačica, profesorica Joyce Benenson sa sveučilišta Emmanuel College i Harvard, dodajući kako je kod muškaraca rukovanje uvijek prisnije.

Benenson je smatrala da će rukovanje biti najslabije u boksanju jer se tom sportu pokušava eliminisati protivnika, no pokazalo se da je tamo ono najčvršće. Autori stoga zaključuju da muškarci u tim sportovima čine identično što i čimpanze – ulažu više vremena u izglađivanje svojih razlika kako bi kasnije mogli surađivati.

Benenson smatra kako istraživanje pokazuje da su ove sposobnosti pomirenja “evolucijska razlika između spolova koja vrijedi i danas”. Takve navike štete ženama na radnom mjestu, dodaje Benenson. “Odnos između dviju žena često je teško pogođen ako jedna od njih postigne viši status od druge”, smatra profesor Robert Deaner sa sveučilišta Grand Valley State.

“Za razliku od njih, muškarci su tolerantniji prema takvim usponima i padovima, što može biti razlog zašto su muškarci bolji u održavanju velikih istospolnih društvenih skupina”, zaključuje Deaner. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,