Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se instinktivno istežemo i zijevamo kad se probudimo i zašto je to tako važno?

Preuzmite sliku

Alarm nam signalizira da ustanemo ujutro, ali to ne budi naše tijelo, ono što nas budi jeste protezanje i zijevanje, piše Bright Side.

Možda je to zato što to činimo kao nehotični proces, a na to i ne obraćamo pažnju. Međutim, ove dvije radnje čine puno više za naša tijela nego što nas samo probude, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Istezanje će poravnati mišiće

Kada spavamo mišići gube tonus, a gravitacija povlači tekućinu na jedno mjesto duž leđa. Kada se istegnemo, on masira tekućinu, pomažući joj da se nježno vrati u svoj uobičajeni položaj. Ali, kako naši živčani impulsi dosežu svoju granicu, mišići se štite od prekomjernog istezanja tako što ih savladavaju.

Istezanje će samo na trenutak mišiće osloboditi odmorišta, tako da mogu raditi na pravilnom položaju. Ovaj postupak će nam pomoći u izračunavanju pokreta koji su nam potrebni da bismo ustali i krenuli se.

 • 2. Može smanjiti stres

  Kada istovremeno zijevamo i protežemo se, pomažemo protoku krvi, što automatski smanjuje stres.

  3. Može vam pomoći kod ukočenosti i stegnutosti

  Provođenje više vremena u jednom položaju može uticati na naše tijelo i izazvati zategnutost i ukočenost. Kada se nakon buđenja istegnemo, to razrađuje zglobove i mišiće, što pomaže u održavanju šireg opsega pokretljivosti, čak i ako ne ulazimo u složene aktivnosti. Govori našem mozgu da je vrijeme za ustajanje.

 • 4. Pomoći će mozgu da šalje jače signale mišićima

  Istezanje pomaže u uspostavljanju komunikacije između mozga i mišića. To znači da dok se protežemo, naš mozak šalje snažnije signale našim mišićima. Tada povratne informacije omogućavaju mozgu da radi na tome koliko jaki trebaju biti signali za obavljanje različitih zadataka.

  5. Zijevanje vas drži budnima

  Zijevanje hladi mozak i pomaže nam da ostanemo budni. Zijevamo i kad nam je dosadno da budemo budni i nastavimo sa zadatkom.

  Istezanje možemo vidjeti i kao resetiranje softvera. To je zato što pokreće nervni sistem i povećava brzinu pozadinskih procesa koji nas drže budnima  tokom dana. Uz to, povećava brzinu otkucaja srca i potiskuje krv do naših ekstremiteta.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,