Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto profesionalni kuhari uvijek stavljaju mokri peškir ispod daske za rezanje?

Preuzmite sliku

Naručiti hranu iz restorana puno je jednostavnije, a ujedno i pravi gušt, ali zašto ne biste uložili malo truda i uz ove savjete kuhara pretvorili svoju kuhinju u najbolji restoran? 

Iskoristite vodu od tjestenine

Pitate se zašto je tjestenina u restoranu uvijek više kremasta nego ona koju napravite kod kuće? Kada je kuhate ona ispušta škrob u vodu, a profesionalni kuhari kasnije tu vodu iskoriste za zgušnjavanje umaka. Još jedan trik je taj da završite njeno kuhanje u umaku. Ubacite je zajedno s malo vode u kojoj se kuhala, sve dobro izmiješajte i pustite još neko vrijeme da se kuha na laganoj vatri. Tako se prožimaju svi okusi.

Stavite mokri peškir ispod daske za rezanje

Kako biste izbjegli da vam se daska pomiče i kliže dok režete namirnice za svoje jelo, ispod nje stavite blago mokar peškir.

Probajte dok kuhate

Mnogi ljudi griješe u tome što jelo probaju tek kad dođe na tanjir. Cijelo vrijeme, kako dodajete sastojak po sastojak, probajte ono što kuhate. Tako ćete jedino biti sigurni da ste stavili svega koliko treba, pogotovo začina.

Kosti piletine čuvajte za temeljac

Nemojte bacati kosti kada ste očistili kuhanu ili pečenu piletinu. Sačuvajte ih i ubacite u vodu, dodajte povrće i začine, ostavite da se kuha dugo, nekih 12 sati, dok se kosti ne počnu raspadati. Trebate ga iskoristiti u narednih 10 dana.

Napravite jaje od lanenih sjemenki

Krenuli ste peći kolače i shvatili da nemate jaje? Ne morate odmah odjuriti u trgovinu, već ga možete napraviti njegovu zamjenu kod kuće. Stavite kašiku ili dvije lanenih sjemenki u vodu i pričekajte da pusti svoju sluz. Imat će isto djelovanje.

  • U kalupima za led zamrznite umake

    Umjesto kockica za led, u posudice za izradu istog stavite ostatke supe, umaka ili mješavinu začina i zamrznite. Možete ih iskoristiti kad god želite tako što ćete ih staviti u lonac, dodati malo vode i pustiti da se odmrznu.

    Stavite aluminijsku foliju ispod mesa

    Postoji bezbroj trikova za pečenje mesa, ali jedan koji obavezno preporučuju kuhari je stavljanje aluminijske folije ispod komada koji pečete. Napravit će se fina i hrskava korica na dnu. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,