Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nikada ne biste trebali raditi sklekove na koljenima?

Preuzmite sliku

Ako ne možete napraviti pravi sklek, jednostavno rješenje je kleknuti. Međutim, to je nešto što treneri ne smatraju dobrom idejom.

„Nikad ne preporučujem sklekove raditi na koljenima. Vjerujem da to više šteti nego koristi“, kaže trenerica Charlee Atkins, osnivačica Le Sweat TV.

Naime, ona smatra da takvo izvođenje osnovne vježbe ne pomaže ojačati dijelove tijela koje bi trebalo za napredak, prenosi index.hr.

„Sklek nije vježba samo za gornji dio tijela. Da biste napravili sklek, morate imati dovoljno snage u rukama da odignete tijelo od tla, ali treba i snaga corea kojom podupirete donji dio tijela i bokove. Stabilnost kukova ovisi o čvrstoći corea i gluteusa. Ako ne uključujete sve te dijelove tijela, riskirate povredu ramena i donjeg dijela tijela“, pojasnila je Atkins.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste napravili sklek. Prvo, Atkins kaže da svladate plank na podlakticama i rukama. Tako trenirate tijelo da se nosi s vlastitom težinom.

„Umjesto da se spustite na koljena, naslonite ruke na klupu ili stolić. Kad uspijete napraviti deset do 12 sklekova na zidu, onda se preselite na ormarić, pa na kauč ili stolić za kavu, a na kraju ćete biti spremni izvesti ga na podu“, dodaje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,