Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nije dobro bebe uspavljivati flašicom?

Preuzmite sliku

Ako je dijete starije od šest mjeseci, možete mu u bočicu prije spavanja staviti vodu, jer dijete nerijetko ostvaruje povezanost s bočicom kao predmetom, a ne njenim sadržajem   

Djeca ponekad najlakše zaspu s bočicom u ustima. Iako nam to olakšava situaciju i skraćuje vrijeme koje provodimo uspavljujući ih, takva praksa nije dobra za naše mališane.

Stomatolozi ističu da, ako dijete zaspi s bočicom u ustima, tekućina ostaje u njegovim ustima te se zadržava oko zubi, što potiče stvaranje karijesa. To se događa zato što bakterije u ustima mijenjaju šećere iz mlijeka, soka ili čaja u kiseline koje kvare zube, najčešće gornje sjekutiće.

Ako vam je dijete već steklo tu naviku te ne želi zaspati bez bočice, dajte mu je dok ga uspavljujete, ali je uzmite kada ga spuštate u krevetić i stavljate na spavanje. Ako je dijete starije od šest mjeseci, možete mu u bočicu prije spavanja staviti vodu, jer dijete nerijetko ostvaruje povezanost s bočicom kao predmetom, a ne njezinim sadržajem.

Rizik za kvarenje zubi raste i s dojenjem na zahtjev, osobito ako dijete spava s vama pa ga tako dojite više puta noću. Ako dijete često siše, njegovi će zubići biti konstantno izloženi šećeru iz vašeg mlijeka. Kako biste spriječili kvarenje, obrišite ili blago očetkajte djetetu zube više puta dnevno i prije spavanja. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,