Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto neke dlake na tijelu neprestanu rastu i postanu jako dugačke

Preuzmite sliku

Ovo se zasigurno dogodilo mnogima od nas. Rukom prođeš po svojoj podlaktici ili vratu ili čak na sredini čela prilikom čupanja obrva i primijetiš onu jednu, obično bijelu ili skoro pa prozirnu, apsurdno dugu dlačicu.

Ako se ovo dogodilo i tebi, sigurno si barem na jedan moment pomislila kako si jedina osoba na svijetu koja doživljava određene  mutacije dlačica, no važno je da znaš kako to nije istina.

Iako ne postoji određeni naziv za njih, Bright Side navodi kako prema dermatolozima spomenute duge dlačice na tijelu pronalazimo zbog hormonskih i genetskih faktora.

Naime, nasumične mutacije omogućavaju da neke “odabrane” folikule dlaka duže ostanu u takozvanoj anagen fazi, u kojoj kosa aktivno raste. Kao rezultat toga, ovaj usamljeni folikul ima više vremena za rast. Hormonske fluktuacije koje se događaju na različitim mjestima, poput brade ili T-zone, također mogu pokrenuti ove abnormalnosti kose. Stoga, ako ti ove dlačice smetaju, dermatolozi savjetuju da sve što trebaš napraviti jest uzeti pincetu i iščupati ih, kao što to inače i radiš s dlačicama s područja obrva, prenosi MissZdrava.

Također, iako se većini čini da spomenute dlačice kao da narastu preko noći, to je samo ljudska percepcija. Ove dlake veoma su tanke i slične su boji naše kože te ih je zbog toga teže uočiti u usporedbi s našim “normalnim” dlačicama. Iz tog razloga ponekad ti može promaknuti te može proći dugo vremena prije nego ih primijetiš.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,