Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto neka djeca svoje roditelje zovu po imenu? Više razloga se krije iza takve potrebe

Preuzmite sliku

Postoje roditelji kojima ne smeta da ih dijete ne zove “mama” ili “tata”.

Jedan od zadataka svakog roditelja jeste da nauči svoje dijete da pokaže poštovanje kada pozdravlja ili upoznaje ljude, koristeći “molim” i “hvala” kao formalne riječi za obraćanje starijim osobama.

Ali da li se ovo tumači kao formalnost kad je u pitanju obraćanje članovima porodice? Neki roditelji više vole da ih djeca zovu “mama” i “tata, a nekim ne smeta da ih zovu po imenu, sve dok poštovanje ukazuju kroz postupke.

Postoji više razloga zašto neka djeca svoje roditelje zovu po imenu, a ovo su neki od njih.

Današnja djeca imaju drugačija uvjerenja

U posljednje vrijeme primjećuje se jaz između generacija kada je u pitanju pravilo “Poštuj starije”.

Istina je da je poštovanje povezano sa vaspitanjem od strane roditelja, ali da su se stvari poprilično promijenile zbog spoljnih faktora.

Još uvijek možemo videti poštovanje prema starijima, ali metode nisu iste. Djeca sada prilaze starijim osobama i slobodno razgovaraju s njima, dijele svoja gledišta, vode razgovore i druže se na smislen način, dok to ranije nije bilo uobičajeno.

Također se smatra da se poštovanje može pokazati djelima, a ne samo riječima.

 • Djeca žele ležeran, prijateljski odnos s roditeljima

  Neka djeca su odlučila da svoje roditelje zovu po imenu jer žele manje formalnu vezu s njima.

  Pošto svoje najbliže prijatelje, s kojima mogu da dijele sve, mogu da zovu imenom, vjeruju da je prvi korak ka uspostavljanju “prijateljskog” odnosa sa roditeljima pozivanje po imenu.

  Čula su od drugih da vas isto tako zovu

  Vaše dijete vas možda zove imenom umjesto sa “tata” ili “mama” jer je to čulo od nekih drugih ukućana. Prema riječima stručnjaka, djeca čuju odrasle kako se zovu po imenu i žele da ih oponašaju.

  Time pokušavaju da vam daju do znanja da pamte šta se dešava u njihovoj blizini. Dakle, često pozivanje muža ili žene po imenu pred decom može i njih natjerati da čine isto.

  Na osnovu onoga što vide, djeca pokušavaju da oponašaju odrasle, što im pomaže da izgledaju kao njihovi idoli, njihovi roditelji.

  Nekim roditeljima se to sviđa

  Neki roditelji nemaju problem s tim da ih njihovo dijete zove po imenu. Možda je dijete počelo da ih zove po imenu iz navedenih razloga, ali se oni nisu trudili to da isprave. (objektiv.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,