Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne trebamo dopuštati ljudima da sjede na krevetu u vanjskoj odjeći?

Preuzmite sliku

Ako vas neko zamoli da ne sjedite na njihovom krevetu – nemojte se uvrijediti! Ako nemate pojma šta je vaša odjeća pokupila cijeli dan, evo nekoliko ovih prljavih malih tajni, piše Bright Side.

Bakterije se lijepe uz tijelo poput ljepila

Bakterije mogu živjeti sedmicama ili čak mjesecima na vašoj odjeći, prema dr. Philipu Tiernu, direktoru mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu New York. Tierno dodaje, da čak i potpuno nova odjeća i dalje može biti kontaminirana bakterijama, pa je definitivno dobra ideja skinuti košulju u kojoj ste šetali 12 sati, prije nego što sjednete na krevet. Ovo pravilo trebalo bi se odnositi i na vaše goste, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Nošenje vanjske odjeće na krevetu može izazvati infekcije, osip, akne, pa čak i buhe

  Jedan od razloga zbog kojih često vidimo akne na leđima i grudima je masna odjeća koja skuplja prašinu, znoj i mrtvu kožu – općenito, ljudsko tijelo odbacuje oko pola miliona ćelija kože i oko litar znoja svakodnevno. A vaš krevet može biti odlično transportno mjesto za svu tu prljavštinu.

  Vanjska odjeća je bila posvuda

  Samo odvojite trenutak i razmislite o tome što je vaša vanjska odjeća dodirnula: sjedišta u podzemnoj željeznici, uredske stolice, barske stolice, zidovi lifta, klupe u parku… Sad razmislite koliko je još ljudi bilo na tim mjestima! Da li biste ih pozvali da sjednu na vaš krevet? Nakon što počnete primjećivati ​​šta vaša odjeća dodiruje na ulicama, dvaput ćete razmisliti prije nego što pustite da vam nečija vanjska odjeća dodiruje krevet.

 • Vaš krevet je zona udobnosti i sigurnosti

  Trebalo bi vam biti ugodno umotati se u pokrivač i zagrliti jastuk, jer je to mjesto za vas da se opustite i dobijete energiju. Odjel za medicinu spavanja na Harvardu savjetuje, na primjer, da se ne družite u krevetu i umjesto toga provode vrijeme s prijateljima u kuhinji ili dnevnoj sobi. Tako mozak povezuje krevet sa opuštanjem i udobnošću, što je veliki doprinos zdravom snu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,