Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne možemo spavati bez pokrivača, čak i kada su noći tople

Preuzmite sliku

Noću se možete vrtiti i okretati, a jedino što vam pomaže je pokrivač. Čini se kao da imaju magičnu moć i s njima brže zaspimo, piše Bright Side.

Ni vruće noći nisu ništa drugačije. Postoji nekoliko razloga zbog kojih smo toliko vezani za njih i kad jednom saznate zašto sve to će imati smisla, prenosi Tuzlanski.ba.

Saznali smo zašto koristimo naše ćebence i sada to dijelimo sa svima vama.

Reguliše temperaturu našeg tijela

 • Mi smo toplokrvna bića, što znači da naše tijelo regulira svoju unutrašnju temperaturu, a to je ono što nam pomaže da ostanemo topli. Međutim, kad smo u dubokom snu, sva naša kontrola se raspada – to je kada tražimo pomoć od stvari oko nas. A pokrivač pomaže našem tijelu da se prilagodi i održi temperaturu koja nam je potrebna.

  Pokrivači su važan dio naše rutine za spavanje

 • Mi smo i „stvorenja u navikama“ i to ima ogroman uticaj na to zašto su nam potrebne deke. Čak i ako se ne radi o osjećaju sigurnosti, čitav život koristimo pokrivače i to je od tada urezano u našu rutinu. Dakle, kad odemo u krevet i prekrivamo se pokrivačem, naše tijelo prima signal da je vrijeme za spavanje.

  Pokrivači smanjuju stres i anksioznost

 • Serotonin je jedan od hemijskih sredstava koji igra važnu ulogu u tome da nas učini mirnima i sretnima. Kad smo pod stresom i anksiozni, teško je zaspati. Međutim, jednom kada se pokrijemo, količina ove hemikalije se povećava i ti osjećaji počinju nestajati.

  Pokrivači nam pomažu da zaspimo

 • Pokrivači stvaraju mikroklimu: barijera u kojoj se temperatura ne mijenja puno. Ovo zagrijava našu kožu i okolni faktori koji hlade naše tijelo ne utiču toliko na nas. Dakle, brže zaspimo i imamo bolji i manje poremećen san.

  Osjećamo se zaštićeno i sigurno

 • Pokrivači pokreću naš osjećaj sigurnosti jer je najčešći strah koji smo imali kada smo bili djeca bio strah od tame. Dakle, kad bi se taj osjećaj pokrenuo, potpuno bismo se pokrili. Bio je to naš čarobni bijeg koji se borio sa našim strahom i učinio da se osjećamo zaštićeni. Taj osjećaj sigurnosti i danas ostaje s nama kada smo ispod svojih pokrivača. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,