Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne bismo trebali ostavljati vrata naše spavaće sobe noću otvorenima?

Preuzmite sliku

Bilo da nam daje šansu da bolje čujemo svoju djecu ili pustimo svježi zrak, ostavljanje vrata spavaće sobe otvorenim, pokazalo se da nije najbolji izbor, piše Bright Side.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bismo trebali zatvaranje vrata noću koristiti, a najvažniji je to što može ugroziti našu sigurnost, prenosi Tuzlanski.ba.

Imat ćete bolju šansu da preživite požar

Ako ostavite otvorena vrata svoje spavaće sobe kad spavate i dođe do vatre, ona bi se mogla brže proširiti u vašu sobu. Zatvorena vrata će vam dati više vremena za djelovanje i spašavanje. Održavat će temperaturu u sobi do 38 stepeni celzijusa, što je puno podnošljivije od 500 stepeni. Pored toga, otrovni dim se neće tako lako širiti.

 • Sprečava buku i pružiće vam zvučniji san

  Ako živite u bučnom okruženju, vjerovatno vam je teško zaspati. Dakle, to znači da je zatvaranje vrata odličan izbor, čak i ako na to niste navikli. Uz to zatvorena vrata čuvat će i zvukove cimera koji su noćne sove.

  Povećava vam šanse da brže reagujete u slučaju provala

  Zatvorena ili, još bolje, zaključana vrata spavaće sobe mogu vam pružiti priliku da smislite šta ćete uraditi ako čujete da vam je neko provalio u kuću ili se sprema. Ovo će vam također omogućiti da budete sigurniji dok čekate da dođe policija i reaguje.

 • Prema Feng Shui-u, zatvorena vrata zadržavaju pozitivnu energiju u sebi

  Jedan od principa Feng Shui-a o spavaćim sobama je izbjegavanje spavanja s otvorenim vratima. To je zato što sva pozitivna energija u sobi može pobjeći. Otvara vam sobu za negativan chi. Ako ga zatvorite, to će spriječiti i pružiti vam osjećaj sigurnosti. Imat ćete i smireniji i mirniji um.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,