Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne bismo trebali dva dana zaredom nositi istu pidžamu?

Preuzmite sliku

Prosječan muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da bace pidžamu na pranje, piše Bright Side.

Većina žena ima više parova pidžama i obično zaborave koliko dugo nose jednu te istu. Iako se uvlačenje u krevet u istrošenom kompletu pidžame može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice, prenosi Tuzlanski.ba.

Spavate u nezdravom okruženju

Pidžama vam leži na koži. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovno perete svoju posteljinu, neće dugo ostati svježa jer dolazi u direktan kontakt s neopranom pidžamom. Nošenje iste pidžame iz noći u noć može izazvati infekcije koje je teško liječiti.

 • Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću

  Kad pidžamu stavite u mašinu za pranje veša, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu posteljinu u mašini. Ako ste pidžamu nosili 2 sedmice zaredom, pranjem se neće moći riješiti većina mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

  Utiče na kvalitet spavanja

  Slično kao što vam svježe očišćene posteljine mogu pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj pidžami čini da se osjećate osvježeno. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću, jer možete osjećati svrbež.

 • Može pogoršati vaše alergije

  Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u istoj pidžami nekoliko dana zaredom može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve ljuskice kože, pa ih privlače vaš madrac i pidžama, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je presvući pidžamu barem svake druge noći.

  Može vam stvoriti akne

  Kad ne promijenite pidžamu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se pritisnu na vaše pore i blokiraju ih. Kada se znojite u snu, pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

 • Neugodno miriše

  Vaša pidžama upija znoj stvarajući savršenu mikroklimu za bakterije. Uspijevaju na vlažnim, tamnim mjestima, stvarajući neugodne mirise i remete vaš san.

  To može oslabiti vaš imunološki sistem

  Kad nosite istu pidžamu iz noći u noć, vaš se imunološki sistem neprestano bori protiv mikroba, respiratornih komplikacija i alergija. Svi ti faktori mogu oslabiti obrambenu sposobnost vašeg tijela, čineći ga težim da se zaštitite od virusa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,