Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne bismo trebali držati spuštene roletne tokom dana?

Preuzmite sliku

Ovih dana, dok se lagano krčkamo na visokim temperaturima, mnogi ljudi preko dana drže spuštene roletne u svojim stanovima ne bi li uspjeli bar malo da se ohlade.

Ipak, kada pročitate kako to može da utiče na vaše zdravlje, razmislićete o toj navici.

Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu utvrdilo je da je mnogo zdravije držati roletne podignute, jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji i rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu “Mikrobiom”, a naučnici su u kontrolisanim uslovima izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svjetlom i sobi sa UV osvjetljenjem.

  • Kada je prošlo 90 dana sakupili su uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svjetlosti i broju bakterija u prašini.

    Bakterije su se mnogo brže (čak 12 posto) razmnožavale u tamnim prostorijama.

    Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svjetlom (6,1 posto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svjetlom – 6,8 posto.

    Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svjetlošću. (24sedam.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje