Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto narcisoidne muškarce privlače snažne žene?

Preuzmite sliku

Prepoznavanje znakova da je tvoj novi partner možda narcisoidna osoba može ti pomoći u postavljanju određenih granica kada je u pitanju vaš odnos.

Jedna od najčešćih zabluda je da narcisoidne osobe traže samo emocionalno ovisne partnere kojima nedostaje samopouzdanja i samopoštovanja. Zapravo, popularno zvane ‘narcise’ često privlače jake, samopouzdane i samouvjerene žene.

Iako se ovo može činiti kontraintuitivnim, važno je shvatiti da su narcisoidne osobine grandioznosti i samopouzdanja doista maska ​​za duboku nesigurnost. Ono što se čini kao prekomjerno samopouzdanje zapravo je zaštitni zid dizajniran da ‘narcisu’ onemogući da prizna vlastitu nesigurnost i nedostatak samopouzdanja, prenosi MissZdrava.

Istodobno, narcisoidna osoba koristi taj osjećaj samopouzdanja i sigurnosti kako bi prikazala osobnost koja je privlačna samopouzdanoj, uspješnoj ženi. Narcisoidna osoba traži ženu ili muškarca kojem ne treba stalna podrška i koji ima snage i sposobnosti za upravljanje bilo kojom situacijom.

Nadalje, ‘narcis’ vidi osvajanje snažne žene kao svojevrsno osvajanje pehara. To mu pruža osjećaj da je jednak ili dostojan odnosa s nekim uspješnim, neovisnim i snažnim.

Znakovi da je tvoj novi partner ‘narcis’

Kao samouvjerenoj, snažnoj ženi, neophodno je da znaš prepoznati ‘crvene zastave’ kada je u pitanju narcisoidna osoba. Zapamti, svako se može povremeno ovako ponašati, ali ako se ponavljaju, vjerovatnije je da postoji problem:

Gospodin Savršeni – iako je tvoj novi partner možda ‘Gospodin uvijek u pravu’, postoji problem, ako je on previše savršen. Narcisoidna osoba ne samo da će zapamtiti sve tvoje preferencije, želje i ono što voliš, dapače, ona će ih pretvoriti u svoje želje jer će težiti biti što sličnija tebi.

Pomicanje granica – narcis ima poteškoća s granicama i može koristiti šale, komentare ili postupke kako bi pokušao pomaknuti tvoje granice. Ako to primijetiš i izneseš na vidjelo, on će gotovo sigurno pokušati preokrenuti temu, našaliti se ili čak kriviti tebe ili nekoga drugog za isto to.

Igra na tvoju empatiju – manipulacijom, narcis igra na tvoju empatiju ili ljubaznost kako bi postigao svoj cilj. To obično uključuje krivnju i pokušaje da te posrami zato što radiš što želiš.

Želi te samo za sebe – iako se to može činiti romantično na prvi pogled, ali ako tvoj novi partner nikada ne želi izaći, provesti vrijeme s prijateljima ili te upoznati sa svojim prijateljima i obitelji vjerovatno te želi samo za sebe. Također, u nekim slučajevima, narcis je možda voljan izaći s tobom, ali nikada ne želi da vrijeme provodiš sama s prijateljima i obitelji ili izvan njegova pogleda.

Ako vjeruješ da je tvoj novi partner narcis ili ima narcisoidne osobine, važno je da razmisliš o sljedećim koracima u vašoj vezi. Što duže jaka, samopouzdana žena ostane u vezi s narcisom to je veći izazov u kasnijem udaljavanju.

Saradnja s terapeutom na razjašnjavanju tvojih potreba u vezi, granica i očekivanja učinkovit je način procjene mogućnosti. To je također korisno kako bi i sama narcisoidna osoba mogla potražiti savjet i napraviti promjene kako bi postala boljim partnerom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,