Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto majke u Indiji ne kažnjavaju svoju djecu?

Preuzmite sliku

Roditelji u Indiji veruju da vikanje neće pomoći u vaspitanju djece. Hinduizam, Budizam i Islam prepliću svoje nasljeđe u ovoj zemlji. Čak i najnestašnija djeca ne kažnjavaju se, a postoji i razlog za to.

Indiaparenting predstavlja vam karakteristike roditeljstva u Indiji.

Biti dobar

Djeca u Indiji naučena su od rođenja da budu dobra prema svim živim bićima. Strpljenje je od izuzetnog značaja, smatra se vrhunskom vrlinom, a pokazivanje emocija i razdražljivost su za njih mane.

Kontrolisane informacije

Roditelji u Indiji ukidaju gledanje TV-a djeci, osim kada su u pitanju programi posvećeni umjetnosti i obrazovanju. Ovakav pristup je važan, posebno sada kada internet i televizija mogu negativno da utiču na mlade, čak i da budu opasni.

Vrline na prvom mjestu

Indijke su posebno pažljive oko bontona, i obavezno uče svoju djecu lijepom i kulturnom ponašanju. Kada dijete ima 2 godine, oprostiće mu ako se igra hranom; sa 10 godina ovakvo ponašanje je nedopustivo.

Predstavljanje dobrog primjera

Roditelji u Indiji su sigurni da su njihove navike buduće karakteristike karaktera njihove djece. Zato im ne drže predavanja već im svojim primjerom pokazuju kako se nešto može uraditi. I stariji rođaci često u tome učestvuju, u situacijama kada nekoliko generacija živi pod istim krovom.

Povezanost

Doktori u Indiji preporučuju da majka i dijete spavaju zajedno, kako bi dijete osjetilo prisustvo bliske osobe i bilo mirno i spokojno.

Razmišljanje naglas

Školski sistem vodi računa o duhovnosti i toleranciji. Djeca su naučena da iznose svoje mišljenje i da razgovaraju o tome; kao časove imaju jogu, pamćenje i osmijehe. Sam sistem ih podstiče da otkriju svoj potencijal.

Učitelji i nastavnici

Učitelji u Indiji moraju da budu veoma tolerantni. Ne pokazuju nezadovoljstvo i ne traže ništa što i sami ne mogu da urade. Oni se često okupljaju da razgovaraju o pravilima ponašanja – nastavnika a ne djece.

Bolja verzija sebe a ne nekog drugog

Glavni zadatak bilo kog učenika jeste da se usavrši. Svakog mjeseca, specijalne kartice daju se uspješnim studentima. Učenici u Indiji teže da budu bolja verzija sebe, a ne nekog drugog.

Neformalni stav

Učitelji i nastavnici ne ustručavaju se da pokažu ljubav prema svojim učenicima. Oni često zagrle svoju djecu ili ih pomaze po glavi. Ipak, nema favorizovanih, jer je svakom djetetu potrebna pohvala. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,