Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je važno skidati prstenje i satove, posebno dok traje pandemija?

Preuzmite sliku

Pranje ruku je važna navika kako bi se zaustavilo širenje mikroba, ali sat i prstenje koje smo navikli svakodnevno nositi mogu da oslabe efekat ove higijenske mjere.

Istraživanje objavljeno 2018. godine, koje je provedeno na Univerzitetu u Georgiji, otkrilo je da, kada su zdravstveni radnici nosili prstenje na svojim poslovima, dijelovi gdje prstenje dodiruje kožu predstavljaju “zaštićeno područje na kojem se bakterije mogu množiti”.

Takođe, u istraživanju je otkriveno da su ljudi, koji nisu nosili prstenje, imali bolji efekat pranja ruku s više ubijenih bakterija od onih koji su nosili prstenje.

Dezinfekcija ruku sa sredstvima za dezinfekciju je, takođe, manje efikasna ako se prstenje nosi. Istraživanje iz 2003. godine pokazalo je da su medicinske sestre, koje su nosile prstenje i nanosile sredstva za dezinfekciju ruku, koristile maramice za dezinfekciju ili prale ruke antimikrobnim sapunom, nakon toga imale više bakterija na rukama od onih koje nisu nosile prstenje, a obavile su iste higijenske postupke.

Prstenje koje se skine s prstiju, a prije nego što se vrati nazad, mora se takođe oprati.

“Ako je prstenje kontaminirano i vi ga vratite na prste nakon pranja ruku, ponovo ste kontaminirali ruke”, kaže Lucy Wilson, profesor na Odsjeku za hitne zdravstvene usluge sa Univerziteta Maryland Baltimore County.

Ako se ne možete odvojiti od svog prstenja, historičarka nakita Elizabeth Doyle savjetuje da prstenje operete vrućom vodom i sapunom kako biste ga dezinfikovali bez bojazni od oštećenja, a što bi se moglo dogoditi upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje