Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je tuširanje zdravije od kupanja?

Preuzmite sliku

Iako topla kupka djeluje opuštajuće, mnogi stručnjaci složiće se kako je tuširanje uvijek bolji izbor od namakanja u vodi u kojoj pliva sva prljavština s našeg tijela.

Žene koje se umjesto tuširanja radije odlučuju za kupku puno češće obolijevaju od vaginalnih infekcija kao i od infekcija urinarnog trakta. Naime, bakterije iz vode prilikom kupke puno lakše mogu ući u urinarni trakt i izazvati infekcije i gljivična oboljenja.

Tu teoriju potvrđuju i naučna istraživanja koja nam otkrivaju kako žene koje se umjesto tuširanja radije odlučuju za kupku puno češće obolijevaju od vaginalnih infekcija kao i infekcija urinarnog trakta. I tokom “onih dana u mjesecu” ljekari preporučuju svakodnevnu higijenu tijela tuširanjem kojim se intimna zona održava čistom.

Kupanje može naštetiti i osobama s osjetljivom kožom, pogotovo ako se koriste kozmetički proizvodi (pjene za kupku) koji izazivaju iritaciju kože.

Osim toga, tuširanje je i ekološki prihvatljivije. Tuš potroši 30-80 litara vode, za kupku je navodno potrebno čak 150-200 litara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,