Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je melatonin loše uzimati “na svoju ruku”?

Preuzmite sliku

Ako vas muči nesanica, vjerujemo da ste bar jednom u životu razmišljali o tome da posegnete za melatoninom s obzirom na to da je njegov glavni učinak reguliranje ritma spavanja i budnosti.

Melatonin je hormon koji se uglavnom luči u epifizi. Epifiza je mala žlijezda koja je smještena između dviju hemisfera (polovica) mozga, na bazi lubanje. Melatonin se još luči i u drugim dijelovima tijela kao što je probavni trakt (nakon jela) te u drugim tkivima. Najviše razine melatonina postižu se tokom noći, a opada u zoru. Razina melatonina stoga ovisi o količini svjetla kojoj ste izloženi tokom dana, kao i vašem unutarnjem satu. Razina melatonina sa starošću opada, što objašnjava učestalu pojavu nesanice kod starijih osoba, pa i posezanjem za melatoninom u obliku dodatka. Djelovanje melatonina je daleko učinkovitije kod starijih osoba nego kod mlađih, što može dovesti do pospanosti. Nuspojave mogu biti glavobolja, vrtoglavica i uznemirenost.

Nedostatak melatonina dovodi do poremećaja spavanja, ali postoji niz istraživanja koji pokušavaju dokazati povezanost lučenja melatonina s drugim bolestima (neke od zloćudnih bolesti, šećerna bolest tipa 2, reumatoidni artritis, metabolički sindrom te poremećaji raspoloženja).
Ovog trenutka jedina dokazana djelotvornost melatonina je regulacija sna.

  • Zašto je melatonin loše uzimati “na svoju ruku”?

    Melatonin se kao dodatak prehrani kupuje u ljekarnama bez recepta. Ipak, s obzirom na nuspojave i interakcije s drugim lijekovima, dobro bi bilo općenito se posavjetovati sa svojim liječnikom porodične medicine ili neurologom o početku i razlogu uzimanja melatonina. Prije nego što se odlučite za njegovo uzimanje zbog poremećaja sna pokušajte riješiti problem s higijensko dijetetskim mjerama kao što su izbjegavanje kafe i drugih pića s kofeinom u poslijepodnevnim satima, lagana prehrana, šetnja te neke od tehnika opuštanja. Dobro je izbjegavati televizijske sadržaje koje vas uznemiruju te se možda posvetiti čitanju dobre knjige umjesto gledanja u ekran.

    Kad se odlučite za uzimanje melatonina, morate biti svjesni da je on djelotvoran kod kratkotrajnih poremećaja sna te da nema jasnih, dovoljno čvrstih dokaza o učinkovitosti i sigurnosti kod hronične nesanice. (ljepotaizdravlje.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,