Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto je dobro pokrivati se teškim pokrivačima?

Pokrivanje dekama ili poplunima koji su teži neće te samo ugrijati nego će tvoj boravak u krevetu ili na kauču učiniti udobnijim, a tvoj san boljim.

Iako se nameće pitanje ko se ozbiljno bavi istraživanjima koja dekica je najbolja, pokazalo se da ih ima dosta, a zajednički zaključak je da pokrivanje teškim dekama može biti posebno korisno osobama koje pate od anksioznosti, piše Miss Zdrava.

Deka ili neki drugi pokrivač koji je jednako težak po cijeloj svojoj dužini i širini ima dvostruku korist, kako se navodi u istraživanjima deka grli (obujmljuje) i daje osjećaj sigurnosti i tako smanjuje anksioznost.

Zagrljaj kao i osjećaj sigurnosti pozitivno utiču na razinu hormona, tokom grljenja oslobađa se hormon oksitocin koji pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska, usporava otkucaje srca i daje osjećaj opuštenosti. Dobra vijest je i da simulirani zagrljaj također može osloboditi oksitocin.

Težina deke dat će ti osjećaj uzemljenosti i sigurnosti, a prema studiji objavljenoj u Journal of Alternative and Complementary Medicine, osjećaj sigurnosti i uzemljenja reguliraju kortizol i serotonin tokom spavanja. Kortizol je hormon stresa koji se pojačano luči kada je osoba pod stresom ili je anksiozna.

Ako razmišljaš da si nabaviš teži pokrivač to bi značilo da treba težiti 10 posto od tvoje tjelesne težine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,