Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto japanske majke odbacuju kolica i radije nose svoju djecu u rukama?

Preuzmite sliku

 

U Japanu je prilično uobičajeno vidjeti mame kako nose svoje bebe na leđima. U stvari, vjerovatno je da ćete vidjeti 4 od 5 žena kako vuku bebe na leđima, često držeći ih na mjestu rukama držača prekrštenih iza sebe. Ili možete vidjeti dijete kako se vozi u nosiljci, piše Bright Side.

Mi smo odlučili da rasvijetlimo razloge za ovo uobičajeno japansko ponašanje majčinstva koje nas ostavlja iznenađene i zaprepaštene. I voljeli bismo ih podijeliti sa vama, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Nošenje beba je stara tradicija

Historijski gledano, bebe su se nosile pomoću “Onbuhimosa” što u prijevodu znači “remen za nošenje na leđima”. Ova nosiljka za bebe napravljena je od meke tkanine sa namjerom da mame nose djecu na leđima i puštaju ih da gledaju preko ramena. U to vrijeme majke su morale voditi svoje bebe sa sobom na pirinčana polja i to je bio najzgodniji način da pripazite na svoju djecu dok rade.

 • 2. Fizička veza između majki i beba je veoma važna

  Odnos majke i djeteta je dubok, ali je rečeno da je veza između japanskih majki i njihovih beba veoma jaka. A to je zato što toliko cijene fizičku vezu. Od malih nogu dijele aktivnosti sa svojom djecom i ne propuštaju priliku da im budu fizički blizu.

  3. Djeca koja se nose su opuštenija, sa mirnijim otkucajima srca

  Prema studiji koja je sprovedena u Japanu na 12 zdravih beba. Dokazano je da se bebe koje nose majke odmah osjećaju opušteno uz sporiji rad srca. Ista studija je pokazala da su bebe koje je nosila majka koja šeta bile opuštenije i smirenije od beba koje su nosile sjedeći, bez obzira na starost majke ili brzinu hodanja.

 • 4. Nošenje bebe je praktičnije kada koristite javni prevoz

  Budući da velike gomile Japanaca koriste javni prijevoz, majke koje bi željele obići Tokio ili druge gradove autobusom, podzemnom željeznicom ili vozom traže pogodno rješenje. Svoju bebu radije nose s nosiljkom ili omotom umjesto u kolicima. Na taj način neće brinuti da će se točkovi zaglaviti dok ulaze i izlaze iz ovog načina prevoza.

  5. U Japanu postoji širok izbor nosiljki za bebe

  Budući da je Onbuhimo tradicionalna japanska nosiljka za bebe, dizajni su sada inteligentniji i napredniji. Na japanskom tržištu sada su dostupne mekše tkanine i inovativnije nosiljke za bebe.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,