Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto gubimo želju za seksom: 13 fizioloških i psiholoških faktora koji mogu uticati na libido

Preuzmite sliku

Ukoliko osjećamo stid zbog viška kilograma, on gasi našu ljubavnu iskru – čak i ako tog viška kilograma nema!

1. Stres

Možda ste osoba koja dobro radi dosta stvari pod stresom. Ipak, osjećati se seksi vjerovatno nije jedna od tih stvari. Stres na poslu, problem sa novcem, zabrinutost za bolesnog člana porodice i ostale stresne okolnosti mogu smanjiti vaš libido. Da biste držali nivo stresa pod kontrolom, naučite neke od tehnika za upravljanje stresom ili potražite savjet od savjetnika ili doktora.

2. Nerazriješeni problemi

Nerazriješeni problem u vezi su jedan od najčešćih ubica želje za seksom. Emotivna bliskost je, posebno za žene, jedan od glavnih sastojaka seksualne želje. Tinjajuće rasprave, nedostatak komunikacije, nepovjerenje ili druge prepreke intimnosti mogu da u potpunosti ubiju seksualnu želju.

3. Alkohol

Piće ili dva vam ne popravlja uvijek raspoloženje. Poznato je da vas alkohol čini manje uzdržanim povodom seksa. Ipak, on takođe može umrtviti vašu želju za seksom. Čak iako je ne umrtvi, pijanstvo može smanjiti želju kod vašeg partnera. Sve ovo važi i za rekreacione droge.

4. Premalo sna

Ukoliko je vaša seksualna želja oslabljena, možda je razlog za to što ustajete previše rano ili ležete previše kasno. Ili možda patite od nesanice ili apneje u spavanju. Šta god da vam remeti san, takođe vam remeti i seksualnu želju. Premalo sna stvara umor. Umor ubija seksualnu želju.

5. Roditeljstvo

Roditeljstvo samo po sebi ne ubija seksualnu želju. Ipak, teško je naći vremena za intimnost kada su tu djeca. Unajmite bebisitera na neko vrijeme da biste njegovali svoju vezu. Nova beba u kući? Zašto ne biste obezbijedili romantičnu atmosferu baš dok beba spava…

 • par-srednje-godine
 • 6. Lijekovi

  Lijekovi koji se često povezuju sa smanjenjem libida uključuju:

  -antidepresive
  -lijekove za krvni pritisak
  -antihistamine
  -oralne kontraceptive (neke studije pokazuju povezanost; neke ne)
  -hemoterapija
  -anti-HIV lijekovi
  -finasteridi
  -sintetički progesteroni – medroksiprogesteroni

  Promjena lijeka ili doze može riješiti problem. I drugi lijekovi mogu uticati na seksualnu želju. Ukoliko vam je nestala želja za seksom ubrzo nakon početka korištenja novog lijeka, porazgovarajte sa ljekarom.

  Nikada ne prestajte sa korištenjem lijeka bez konsultacije sa ljekarom.

  7. Loša slika o sopstvenom tijelu

  Teško je da se osjećate seksi ako vam je samopoštovanje nisko zbog loše slike o sopstvenom tijelu. Na primjer, ukoliko vas je sramota zbog viška kilograma (čak iako ih nemate) to će ugasiti vašu ljubavnu iskru.

  Ukoliko vaš partner pati od ovakvog osjećanja, zaista može pomoći ukoliko ga/je uvjeravate da vam je seksi. A tu je i druga strana jednačine: Ukoliko vježbate, podići će vam se ne samo samopouzdanje, već i želja za seksom.

  8. Gojaznost

  Prekomjerna težina ili gojaznost su povezani sa nedostatkom uživanja u seksu, seksualne želje i poteškoćama sa seksualnim performansama. Razlog za ovo nije najjasniji, ali moguće je da postoji povezanost sa samopoštovanjem, nezadovoljavajućim vezama, stigmom društvene zajednice ili nekim drugim psihološkim problemima.

  9. Erektilna disfunkcija

  Erektilna Disfunkcija (ED) nije isto što i gubitak libida (medicinski termin za gubitak seksualne želje). Muškarci koji pate od ED-a brinu o svojoj seksualnoj sposobnosti. Ta briga može ubiti njihovu seksualnu želju.

 • stariji-par
 • 10. Nizak T

  Kako muškarci stare, njihov nivo testosterona može malo da opadne. Ne izgube svi muškarci želju za seksom usljed smanjenja nivoa testosterona – ali veliki broj je izgubi. Nivo testosterona je povezan i sa željom za seksom kod žena. Ipak, hormonalni balans kod žena je dosta kompleksniji nego kod muškaraca. Nije jasno da li je testoteronska terapija jednako bezbijedna i efektivna u povećanju seksualne želje kod žena kao što je kod muškaraca.

  11. Depresija

  Čini se da to nije fer. Mnogi antidepresivi mogu da smanje želju za seksom – a to isto radi i sama depresija. Ipak, ako vam se smanjila želja za seksom, to može biti znak da ste depresivni. Klinička depresija je ozbiljno stanje, ali je izlječiva.

  12. Menopauza

  Oko polovine žena je prijavilo smanjenu seksualnu želju u vrijeme menopauze iako vjeruju da je značajno održati aktivni seksualni život. Simptomi menopauze, kao što su suhoća vagine i bol tokom seksualnog odnosa, mogu učiniti seks manje prijatnim. Ipak, hormonalne promjene tokom menopauze su samo dio slagalice.

  Žena u godinama koja se brine o svojoj seksualnoj želji trebalo bi da razmisli i o kvalitetu svoje veze, slici koju ima o svom tijelu i svom samopoštovanju, o lijekovima koje uzima i o svom fizičkom zdravlju.

  13. Nedovoljno intime

  Seks bez intime je ubica seksualne želje. Intima nije samo šifra za seks. Ukoliko je vaš seksualni život neutralan, probajte da provodite više neseksualnog vremena sa partnerom – nasamo. Razgovarajte, mazite se, razmjenjujte poruke. Naučite da pokažete privrženost bez upražnjavanja seksa. Kako se gradi intima, gradi se i seksualna želja. (stetoskop.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,