Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca ne slušaju dok se ne povisi ton? Zato što su naučila da vas ne poslušaju odmah

Preuzmite sliku

Djeca definitivno mogu pomicati granice neprimjerenim ponašanjem. Iz nekog razloga, često je njihovu pažnju nemoguće privući dok roditelji na kraju ne izgube živce i ne povise ton. 

Ali, mama dvoje dječaka i savjetnica za roditelje kaže da je pravi način da djeca nauče slušati postavljanjem ‘konkretnih, jasnih i dosljednih granica’.

Tia Slighthman odlučila je otkriti zašto djeca slušaju samo kad se na njih viče.

– Želite li znate zašto vaša djeca ne slušaju dok ne počnete vikati i ne izgubite živce? – upitala je Tia u videu koji na TikToku ima više od pet miliona pregleda. Ona kaže da je to zato jer roditelji postavljaju tu granicu.

@parentingcoachWant to know why kids only listen when you yell or lose your shit? ##yellingmom ##momfrustration ##parentinghelp ##positiveparenting ##parentingcoach ##moms♬ Beautiful, winter, calming piano corporate(901421) – SK MUSIC

– Radim s djecom i porodicama više od 16 godina. Koristim svoj sistem i lakšu roditeljsku formulu u svojoj učionici s učenicima, s vlastitom djecom i hiljadama roditelja (klijenata) širom svijeta – rekla je Tia.

Njezin savjet je da počnete vježbati strategiju koja ne uključuje vikanje. Tia kaže da se djeca rađaju s potrebom pomicanja granica dok se te granice zapravo ne pronađu. Uobičajeno je da roditelji prvo lijepo pitaju, potom daju podsjetnike, pa nastave zahtijevati, a na kraju gube živce i krenu vikati. Djeca uče da ne moraju poslušati prvi put, pa čak ni kada roditelj pita više puta. Naučili su da je granica do koje mogu ići kada se na njih krene vikati.

Tia naglašava da je ‘prebacivanje odgojnih metoda na promjenu ponašanja djeteta’ ključ za promjenu dinamike ponašanja djece.

– Roditelji koji žele napraviti promjene trebaju jasan i provjeren akcijski plan, zajedno s podrškom i odgovornošću. Promjena se događa kada ste spremni za promjene – dodala je. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,