Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca koja su često bosa rastu u inteligentne ljude?

Preuzmite sliku

 

Roditelji koji bebama i maloj djeci uvijek obuvaju čarapice i cipele na neki način ograničavaju razvoj njihove inteligencije.

Do ovog zaključka su došli naučnici sa Univerziteta u Madridu i predstavili ga u studiji „Bosa djeca su inteligentnija djeca”. Ovo se prije svega odnosi na malu djecu, piše portal Zelena učionica.

Prema ovoj studiji, jedini valjan razlog da pokrivate dječija stopala je velika hladnoća. Ovu tvrdnju potkrepljuju u nekoliko tačaka:

Prije svega, sa neurološkog aspekta – stopala malih beba imaju nivo osjetljivosti daleko veći nego njihove ruke, sve do osmog ili devetog mjeseca starosti. Zbog ovoga se nikako ne preporučuje da svojoj bebi pokrivate stopala.

Prema tvrdnjama stručnjaka, u prvim mjesecima života, stopala imaju zadatak da bebu „informišu” o svemu što se tiče spoljnog svijeta. Kasnije rukama hvataju nogice, stavljajući ih u usta, gdje su najosjetljiviji nervni završeci.

Istraživanje je jasno pokazalo i da obuća malu djecu sprječava da eksperimentišu, dodiruju svoja stopala, proučavaju ih i slobodno pomijeraju. Sve to, naravno, predstavlja senzorne doživljaje koji podstiču razvoj inteligencije kod beba i pomaže im da upoznaju svijet oko sebe.

Ovo trebalo bi da bude dovoljan razlog da svoje bebe ne obuvate zato što su te cipelice toliko slatke, već samo ako je u prostoriji u kojoj boravite stvarno hladno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,