Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto crveni i bijeli luk nije dobro držati u frižideru?

Preuzmite sliku

Pohrani li se pravilno u frižider, voće i povrće može vam potrajati sedmicama, no bijeli luk i luk nisu povrće, već biljke iz porodice lukova, a one ne vole hladan ambijent.

Luk apsorbuje više vlage u frižideru pa se stoga brže kvari. Škrob se također, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje truliti.

Što se tiče bijelog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje bijelog luka u frižideru potiče klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da bijeli luk više nije onako visoke kvalitete kao prije.

Kako čuvati luk i bijeli luk?

Umjesto u frižideru, luk trebate držati u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkulisanja zraka ubrzat će proces truljenja, dok će sunce potaknuti klijanje luka. Kad se pravilno pohrani, luk može trajati oko 30 dana.

Bijeli luk treba pohraniti na isti način: u hladan, suhi i dobro prozračen prostor, no bijeli luk će u takvom ambijentu duže trajati nego luk, odnosno od 3 do 5 mjeseci.

Luk koji je oguljen, ali još uvijek u komadu treba držati u frižideru i tako može trajati 10 do 14 dana. I oguljen, ali i nasjeckan luk također treba držati u frižideru, no traje nešto kraće, oko 7 do 10 dana.

Oguljeni i oguljeni i nasjeckani bijeli luk mogu se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Bijeli luk možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi, piše Živim.hr.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,