Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto bušenje ušiju bebama nije dobra ideja?

Preuzmite sliku

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, roditelji bi trebali pričekati da njihova djeca napune barem šest mjeseci prije nego što im probuše uši. U nekim kulturama to se čini i ranije, bilo zbog običaja bilo zbog toga što se roditeljima to sviđa. 

Iako se oko pitanja treba li probušiti uši djeci često raspravlja, ne može se poreći da taj postupak ima puno nedostataka.

Bright Side je popisao nekoliko razloga koje bi roditelji koji razmišljaju o bušenju ušiju svom djetetu možda htjeli imati na umu.

Mogu se povrijediti

Bušenje ušiju, bez obzira na dob, je bolno. Kad probušite djetetove uši, one mogu postati crvene, bolne i osjetljive. Ključno je ne dirati svježi piercing, a bebe su nepredvidive i mogu pri slučajnom dodiru povući naušnicu te se povrijediti ili se njome ugušiti, prenosi index.hr.

Roditelj bira za dijete

Uvijek postoji rizik da dijete odraste i požali što ima probušene uši. Možda je bolje pričekati i prepustiti tu odluku djetetu, kad bude starije i sposobno se brinuti za svoj piercing.

Trajno je

Iako to nije uvijek slučaj, bušenje ušiju ponekad može učiniti rupu trajnom. To može biti problem ako dijete odraste i požali vašu odluku.

Može doći do infekcije

Čak i kad se poduzmu sve mjere predostrožnosti, kod piercinga uvijek postoji rizik od infekcije, posebno ako se o njemu pravilno ne vodi briga. Bol, iscjedak i oteklina mogu se pojaviti ako se uho ne čisti prema uputama stručnjaka, a može nastati i poseban oblik ožiljka koji se naziva keloid. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,