Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto biste trebali prestati sa spavanjem na stomaku?

Preuzmite sliku

Većina ljudi voli spavati na stomaku jer se tako njihovo tijelo maksimalno opušta i taj položaj pomaže da lakše utonu u san. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neke boli i simptomi koje osjećate mogli biti prouzrokovani upravo time.

Tako je za one s apnejom ovaj položaj spavanja odličan, ali on može prouzrokovati druge probleme, a prvi od njih je bol u leđima. Kako biste mogli normalno disati morate, naravno, okrenuti glavu u stranu, a taj položaj vrata nije dobar, prenosi Večernji list.

“Mišići vrata se istežu i to utiče na ukočenost, bol u vratu i glavobolje. Povećava se pritisak duž živaca koji izlaze iz kičme, što može izazvati ukočenost i trnce koji zrače prema vratu i u ruke. Uz to, kada spavate na stomaku, vaše tijelo može upasti u madrac, a tako neće biti podržana prirodna krivulja kičme i bit će povećan pritisak na lumbalni dio kičme”, tvrdi Eric Nance, ortopedski hirurg.

Spavanje s licem na jastuku može uticati na bubljice i akne s obzirom na to da ulja i prljavština iz jastuka i kose začepljuju vaše pore.

“Proizvodi za kosu, pogotovo ulja i serumi, prenose se na jastuk, a s jastuka na čelo i najčešće prouzrokuju nastanak bubuljica.”

Nance savjetuje da spavate na boku i stavite jastuke između nogu i ruku. Ako baš nikako ne možete odustati od ovog položaja pri spavanju, nabavite kvalitetan madrac i ne prevelik jastuk. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,