Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zanimljive dekorativne tehnike uređenja zidova

Došlo je vrijeme da napravite promjene u enterijeru i osvježite svoj životni prostor? Krečenje zidova može biti idealno rješenje. Da li ste znali da postoje dekorativne tehnike uređenja zidova koje mogu promijeniti izgled vašeg doma i unijeti u njega novine i svježinu?

Te dekorativne tehnike su pustinjske dine morski talasi. Šta je kod njih zanimljivo? Obje  navedene tehnike daju posebnost prostoru i to svaka na svoj način, a na vama je da izaberete šta vam više prija, piše Kuća Stil.

Da li ste za efekat pustinjskih dina koje nežno prelivaju zidove ili ste za efekat uzbudljivih morskih talasa – to je na vama. Izbor i kombinacija boja u obje tehnike je raznovrstan, a obje dekorativne tehnike mogu savršeno da se uklope u bilo koji stil enterijera i detalja koji su raspoređeni u njemu.

Kako postići efekat pustinjskih dina

Ukoliko se ne prepustite rukama profesionalca, zidove u vašem domu možete i sami da dekorišete. Evo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći u izradi dekorativne tehnike pustinjskih dina.

Za ovaj kreativni poduhvat najprije je potreban prajmer kojim se premazuje zid. Ova podloga je bitna kako bi se zid pripremio za finalnu boju. Prajmer je u boji približno istoj kao i finalna boja. Razblažuje se sa maksimalno 10 posto vode i dobro promiješa da se masa sjedini. Nanosi se četkom ili valjkom. Ukoliko ima neravnina kod prvog sloja prajmera, nanosi se drugi sloj poslije 4 do 6 sati, kada se prvi sloj osuši.

Finalna boja se nanosi istim potezima ruke i to u istom pravcu, odnosno, dijagonalno kako bi se doprinijelo vjernom izgledu pustinjskih dina. Poslije otprilike 2 kvadratna metra nanijetog materijala uzima se suha četka kojom se prelazi preko nanijete boje koja još nije u potpunosti osušena. Suhom četkom se prelazi preko površine istim potezima i u istom pravcu u kojem je nanijet prvi sloj boje.

Osnovne boje koje se koriste za dekorativnu tehniku pustinjske dine su obično boje koje su idealne za svaku prostoriju, i koje se uklapaju uz svaki enterijer. One podrazumijevaju zlatnu, srebrnu, bronzanu i neutralnu bazu, a moguće je tonirati i više različitih nijansi za one koji žele smjelije kombinacije.

 • Dekorativna tehnika morskih talasa

  Karakteristika ove dekorativne tehnike je što se na zid nanose dvije boje istovremeno. Za to se koristi četka koja ima dva nastavka, gdje se jedan umače u jednu posudu sa bojom, a druga u drugu boju.

  Sama tehnika morskih talasa se izvodi tako što se četkom utapkavaju boje na zid u svim pravcima. Isto kao i u prethodnoj tehnici pustinjskih dina, nakon ofarbanih 1,5 do 2 m zidne površine uzima se suha četka za dalju obradu. Njom se sada prelazi preko već nanijete boje koja nije skroz osušena i time se pomijeraju kristalne čestice. Na ovaj način se formiraju nepravilne linije koje imitiraju vrhove talasa i tako dobija finalni efekat dekorativne tehnike morskih talsa.

  Ne bi trebalo zaboraviti da se i kod ove tehnike prije nanošenja osnovnih boja koristi prajmer koji se prethodno razblažuje sa maksimalno 10 posto vode. Podloga se koristi u crnoj boji i rade se dva premaza radi dobre pripreme zidne podloge i otklanjanja eventualno nastalih neravnina.

 • Kada završite sa krečenjem, iskoristite priliku da reorganizujete raspored namještaja i dekoracije u vašem domu, a za potpunu transformaciju i naglašavanje novog izgleda, savjetujemo vam da razmislite o mogućnostima koje vam nudi rasvjeta. Uz promenu rasvjete, izgleda zida, ili neke treće promjene koja neće iziskivati previše troškova, vaš dom može dobiti potpuno novi izgled. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,